Турски рапър заплашен от 10-годишна присъда

Турският рапър Ежел

Популярният турски рапър Ежел е заплашен от 10 годишна присъда заради окуражаване на употребата на наркотици. 28-годишният музикант, чието истинско име е Йомер Серкан Ипекчиоглу, е обвинен в подбуждане към употребата на канабис чрез публикации в социалните мрежи, както и в текстовете на песни, съобщи агенция Доган.

Той бе арестуван миналия месец в Истанбул от полицията за борба с наркотиците.

Прокурорите настояват той да получи ефективна присъда, съобщи БГНЕС.

Правозащитната организация ”Амнести интернешънъл” вече започна кампания с настояване за освобождаването на Ежел, заявявайки, че е "задържан единствено за мирно упражняване на правото му на свобода на изразяване".

Един от примерите, представени в обвинителния акт, е снимка, която певецът споделил в своя акаунт в Twitter, показвайки го с растение канабис. Снимката била харесана от над 5000 фенове.

"Под влиянието на хашиш светлината е по-ярка, поемат се кълба дим / Моят път е тъмен, посоката ми, звездите и шумовете. Луната е по-красива от слънцето", се казва в текста на песента "Нощи".

Ежел отрича всякакви злоупотреби. Той призна, че е направил снимката с растението, без да има за цел да насърчи употребата на наркотици.

Роденият в Анкара композитор привлече вниманието на обществеността с дебютния си албум "Muptezhel" миналата година. Неговата музика носи влиянието на звезди като Еминем и 50 Сент. Песните му са гледани няколко милиона пъти онлайн.

Критиците обвиняват правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган, че притиска творци, които често се оплакват от цензура.

Още от Свят