Турски рапър заплашен от 10-годишна присъда

Турският рапър Ежел

Популярният турски рапър Ежел е заплашен от 10 годишна присъда заради окуражаване на употребата на наркотици. 28-годишният музикант, чието истинско име е Йомер Серкан Ипекчиоглу, е обвинен в подбуждане към употребата на канабис чрез публикации в социалните мрежи, както и в текстовете на песни, съобщи агенция Доган.

Той бе арестуван миналия месец в Истанбул от полицията за борба с наркотиците.

Прокурорите настояват той да получи ефективна присъда, съобщи БГНЕС.

Правозащитната организация ”Амнести интернешънъл” вече започна кампания с настояване за освобождаването на Ежел, заявявайки, че е "задържан единствено за мирно упражняване на правото му на свобода на изразяване".

Един от примерите, представени в обвинителния акт, е снимка, която певецът споделил в своя акаунт в Twitter, показвайки го с растение канабис. Снимката била харесана от над 5000 фенове.

"Под влиянието на хашиш светлината е по-ярка, поемат се кълба дим / Моят път е тъмен, посоката ми, звездите и шумовете. Луната е по-красива от слънцето", се казва в текста на песента "Нощи".

Ежел отрича всякакви злоупотреби. Той призна, че е направил снимката с растението, без да има за цел да насърчи употребата на наркотици.

Роденият в Анкара композитор привлече вниманието на обществеността с дебютния си албум "Muptezhel" миналата година. Неговата музика носи влиянието на звезди като Еминем и 50 Сент. Песните му са гледани няколко милиона пъти онлайн.

Критиците обвиняват правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган, че притиска творци, които често се оплакват от цензура.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?