Турски режисьор взе "Златната палма" в Кан и я посвети на младите си сънародници

Турският режисьор Нури Джейлан. Сн. ЕПА/БГНЕС

Филмът "Зимен сън" на турския режисьор Нури Билге Джейлан спечели тазгодишната "Златна палма" на фестивала в Кан, предаде Франс прес.

"Посвещавам палмата на турската младеж, на тези, които загубиха живота си през изтеклата година", каза той, получавайки наградата. АФП напомня, че от една година насам Турция е обхваната от мощни антиправителствени протести, в които водещо място заемат младежите.

Голямата награда на фестивала в Кан печели филмът "Чудо" (Le meraviglie) на италианката Аличе Рорвахер.

Филмите "Мама" на режисьора Ксавие Долан и "Сбогом на езика" на легендата Жан-Люк Годар получиха наградата на журито в Кан.

Джулиън Мур спечели приза за най-добра актриса с филма "Звездна карта", а за най-добър актьор беше обявен британецът Тимъти Спол за филма "Мистър Търнър", допълва БТА.

Наградата за най-добър режисьор отиде при американеца Бенет Милър за продукцията "Ловецът на лисици".

За най-добър сценарий бяха отличени Андрей Звягинцев и Олег Негин от Русия, които получиха награда на журито за филма "Левиатан".

"Нямахме достатъчно награди, които да раздадем", оплака се председателката на журито новозеландската режисьорка Джейн Кемпиън. "Това винаги е проблем", добави тя и увери, че решението е взето след дълги обсъждания.

За спечелване на награда филмът трябва да получи поне пет гласа при тайното гласуване, добави Кемпиън.

Споделяне

Още от Общество