Турски режисьор взе "Златната палма" в Кан и я посвети на младите си сънародници

Турският режисьор Нури Джейлан. Сн. ЕПА/БГНЕС

Филмът "Зимен сън" на турския режисьор Нури Билге Джейлан спечели тазгодишната "Златна палма" на фестивала в Кан, предаде Франс прес.

"Посвещавам палмата на турската младеж, на тези, които загубиха живота си през изтеклата година", каза той, получавайки наградата. АФП напомня, че от една година насам Турция е обхваната от мощни антиправителствени протести, в които водещо място заемат младежите.

Голямата награда на фестивала в Кан печели филмът "Чудо" (Le meraviglie) на италианката Аличе Рорвахер.

Филмите "Мама" на режисьора Ксавие Долан и "Сбогом на езика" на легендата Жан-Люк Годар получиха наградата на журито в Кан.

Джулиън Мур спечели приза за най-добра актриса с филма "Звездна карта", а за най-добър актьор беше обявен британецът Тимъти Спол за филма "Мистър Търнър", допълва БТА.

Наградата за най-добър режисьор отиде при американеца Бенет Милър за продукцията "Ловецът на лисици".

За най-добър сценарий бяха отличени Андрей Звягинцев и Олег Негин от Русия, които получиха награда на журито за филма "Левиатан".

"Нямахме достатъчно награди, които да раздадем", оплака се председателката на журито новозеландската режисьорка Джейн Кемпиън. "Това винаги е проблем", добави тя и увери, че решението е взето след дълги обсъждания.

За спечелване на награда филмът трябва да получи поне пет гласа при тайното гласуване, добави Кемпиън.

Споделяне

Час Пик

Фиксинг
25 февруари 2021
EUR 1.9558
USD 1.6103
CHF 1.7734
GBP 2.2734