Турски съд назначи експертиза прилича ли Ердоган на Ам-Гъл

Турски съд назначи експертна оценка, която да установи прилича ли президентът Реджеп Тайип Ердоган на героя от "Властелинът на пръстените" Ам-Гъл и представлява ли сравнението между двамата обида за държавния глава, предаде Дарик радио в сряда.

Експертизата е необходима заради повдигнато обвинение в обида на президента срещу лекаря Билгин Чифчи, който пусна в Туитърr колаж от снимки на Ердоган и Ам-Гъл в подобни пози, докато се хранят или изразяват учудването си.

През октомври медикът бе уволнен от системата на общественото здравеопазване. Трети криминален първоинстанционен съд в Айдън обаче отложи делото. То ще се гледа след 13 февруари идната година, след като бъде направена експертната оценка на героя от филма.

Тъй като съдията не е гледал всички серии от трилогията "Властелинът на пръстените" на новозеландския кинорежисьор Питър Джаксън, той поискал експертната оценка, въз основа на която ще реши дали творението на д-р Чифчи е обида за президента или не.

Ам-Гъл се появява за първи път в книгата "Хобит" на британския автор Джон Роналд Руел Толкин, където е описан като "малка лигава твар". В продължението "Властелинът на пръстените" копнежът по пръстена на Саурон изкривява ума и тялото на героя.

Експертите, назначени от съда, ще трябва да решат дали става дума за обида на президента, като за момента не е известно точно какви критерии ще използват, за да достигнат до решение. В групата са включени двама учени, двама специалисти по поведенчески науки и експерт по кино и телевизионни продукции.

Обидата на президента е престъпление в Турция и се наказва с лишаване от свобода. Ако бъде признат за виновен, Чифчи може да получи до четири години затвор. Присъдата може да се увеличи с една шеста, ако обидата е извършена публично, и с една трета, ако е извършена от пресата или друга медия.

Свободата на словото и третирането на журналистите в Турция е обект на много критики през последните години, а администрацията на Ердоган става все по-нетолерантна към всякакви нападки срещу президента.

Правният му екип често подкрепя дела, заведени от адвокати и частни лица срещу хора, за които се твърди, че са обиждали президента.

Между август 2014 г. и март 2015 г., 236 души са били разследвани за "обида на държавния глава" - 105 са били официално обвинени, а осем арестувани.

Между юли и декември 2014 г. Турция е подала 477 иска към Туитър за премахване на съдържание над пет пъти повече от всяка друга страна, което е увеличение със 156% спрямо първото полугодие на годината.

Международната организация "Репортери без граници" поставя Турция на 149-то място от 180 страни в индекса си за свобода на печата.

По време на управлението на Ердоган (като министър-председател в периода 2003 г. - 2014 г. и като президент от 2014 г. насам) 63-ма журналисти са били осъдени на общо 32 години затвор, с колективни глоби от 128 хил. долара.

Споделяне

Още от Свят