Турски вестник излезе с празни страници заради арест на журналисти

Турски вестник излезе с празни страници заради арест на журналисти

Турският опозиционен вестник "Сьозджу" излезе в събота с празни страници, след като двама от журналистите му бяха задържани при полицейски акции, съобщава БТА. "Специалното издание за свободата на печата" в Турция бе отпечатано в 20 страници.

Двамата журналисти бяха задържани в петък заради подозрения за връзки с организацията на Фетхуллах Гюлен – ФЕТО. Тя е заподозряна за организиране на опита за преврат в страната през миналата година.

"Сьозджу" е светски вестник с лява ориентация и е третият по тираж в страната. Вестникът често критикува правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган и движението на Гюлен.

Арестуваните са редакторът на интернет изданието Медиха Олгун и кореспондентът в Измир Гьокмен Улу, съобщи агенция “Доган“. Улу е публикувал информация миналата година за плановете за почивка на президента Ердоган, приблизително по времето, когато бе извършен опитът за преврат.

Най-малко 145 медийни служители се намират в турските арести. Страната е на 155-о място сред 180 държави в класацията на “Репортери без граници“.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?