Турски вестник за българската политическа ситуация: "Веселба оттатък Марица"

"Веселба оттатък Марица" - под това заглавие турският в. "Сабах" помества коментар за предложения от бившия министър на финансите и сега кандидат за министър-председател Пламен Орешарски състав на кабинет в България, както и за политическата обстановка у нас. Авторът Ердал Шафак посочва, че предложението на Орешарски е за "коалиционно правителство с двама явни и един таен партньор".

"И така, отвъд Марица започват веселите дни. Защо весели? Ами защото двата партньора в правителството - Българската социалистичеса партия и Движението за права и свободи, имат общо 120 мандата в 240-местния парламент", пише журналистът, цитиран от БТА, като уточнява, че за да получи мнозинство в парламента, правителството ще се нуждае от външна подкрепа.

"И от кой мислите дойде тази подкрепа? Отговор: От партия Атака, която има 23-ма депутати в Народното събрание".

Шафак уточнява, че ДПС е партия на турското малцинство в България, докато за Атака се посочва, че е "крайно дясно движение, което се кълне, че ще прочисти България от хората от друг етнос, начело с турци и цигани".

"Нещо като да събереш огъня и барута", коментира Ерал Шафак и задава въпроса докъде ще стигне подобно правителство. "Колко дълго ще може да издържи на това мъчение коалицията между БСП и ДПС, която за да получи подкрепа от Атака, ще бъде принудена да води дълги и трудни пазарлъци и да прави сериозни отстъпки?", пита още авторът на статията в "Сабах". "Общото мнение в София е до есента, най-много до края на година", дава отговора той.

Журналистът посочва, че Атака прилага "интересна тактика", за да осигури външна подкрепа на правителството, като при гласуванията в парламента осигурява намаляване на нужното мнозинство под 121 гласа. "Първата репетиция на тази тактика беше миналата седмица при избора на председателство на парламента и излезе успешна", посочва Шафак. Той напомня, че партньорството между БСП и ДПС не е новост и че двете партии са били партньори в управляващата коалиция през 2005-2009 г. с тази разлика обаче, че тогава не са разчитали на външна подкрепа.

Според автора новото правителство между БСП и ДПС напомня за многосъставните коалиции в Турция, белязали 90-те години на миналия век. "Отгоре на всичко не само правителството, но и целият парламент не представлява мнозинството от българския народ", пише още той, сочейки към ниската избирателна активност, подкрепата за малки партии, неуспели да влязат в парламента, и купени гласове.

Споделяне

Още по темата

Още от България