Турски вицепремиер заяви, че "еврейската диаспора стои зад протестите" в парка Гези

Турският вицепремиер Бешир Аталай заяви, че "еврейската диаспора стои зад протестите" в парка Гези в Истанбул, съобщи турската частна информационна агенция Джихан.

Чуждестранни сили и еврейската диаспора стоят зад протестите в Турция. Тези сили работиха усилено, за да се разраснат протестните акции, каза Аталай по време на посещението си в окръг Къръккале (Централна Турция).

Аталай посочи, че и международните медии също са имали "голяма роля при конспирацията" в Турция. Той подчерта обаче, че "онези, които опитат да попречат на пътя на Велика Турция, няма да успеят".

Протестите в Турция започнаха в края на май срещу плановете на властите за изсичане на дървета в истанбулския парк Гези, където се планира да бъде построен търговски център. Постепенно протестът в парка Гези премина в антиправителствени демонстрации в цялата страна.

В продължилите седмици протести участваха около 2 милиона души в 79 от 81 турски окръга, сочат данни на турското министерство на вътрешните работи.

Според Турската асоциация на лекарите при сблъсъците, възникнали по време на протестите между демонстрантите и полицията, бяха убити трима протестиращи и един полицай, а над 7 хиляди души бяха ранени.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани