Турски военен пенсионен фонд иска да купи "Бритиш стийл"

Турски военен пенсионен фонд иска да купи "Бритиш стийл"

Пенсионният фонд на турската армия ОЯК (OYAK) е постигнал предварително споразумение за придобиване на британското стоманодобивно предприятие "Бритиш стийл" (British Steel), което беше принудено да обяви фалит през май, предадоха световните агенции.

Холдингът АТАЕР (Ataer Holding), филиал на ОЯК, получи изключителните права да преговаря с "Бритиш стийл" в продължение на два месеца и се надява да приключи придобиването на стоманодобивното предприятие, за което работят 5 хил. души, до края на годината.

"Бритиш стийл" бе вторият в сектора във Великобритания след "Тата стийл" (Tata Steel), но компанията бе принудена да обяви фалит поради недостиг на ликвидности след провала на преговорите с правителството за нова инжекция свежи пари.

В очакване на евентуално придобиване, дейността на "Бритиш стийл" и работниците продължиха да си получават заплатите с гаранциите на държавата.

Предприятието обясни финансовите си затруднения с Брекзит, тъй като неяснотата около излизането на Великобритания от ЕС оказва натиск върху търсенето на стомана от европейските му клиенти.

ОЯК е създаден през 1961 година, след военен преврат в Турция. Активите на групата са възлизали на 19.3 милиарда долара през 2018 година.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?