Турски военни отвлякоха командира на флота и боен кораб

Войници потърсиха политическо убежище в Гърция, но ще бъдат върнати

Турска фрегата

Група турски военни, които са поддръжници на преврата, са превзели фрегата от главната база на Турския военноморски флот. Базата се намира на Мраморно море при Гьолджук, вилаета Коджаели. По данни на високопоставен гръцки военен източник, цитиран от Ройтерс, главнокомандащият на турския флот Булент Мустаноглу е бил взет за заложник.

Междувременно се разбра, че гръцките власти са дали разрешение за приземяване на турски военния хеликоптер на летище в Александруполи, след като екипажът е подал сигнал за помощ поради техническа неизправност.

При преминаването си през гръцкото въздушно пространство турският хеликоптер е бил охраняван от два гръцки военни самолета, излетели от военновъздушната база на остров Лимнос.

След приземяване на турския хеликоптер на летището в Александруполи, пътуващите в него осем пътника - седем от тях  с военни униформи и един цивилен, са поискали политическо убежище.

Те обаче са били задържани в полицията за установяване на тяхната самоличност. Военните са  премахнали предварително всички знаци, показващи ранга им в турската армия, както и частите, в които служат.

Часове по-късно Турция обяви, че е поискала екстрадицията на военните, заподозряни за участие в преврата, гръцките власти са обяви, че ще ги предадат на властите в Анкара.

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?