Турски войски навлязоха в Сирия да евакуират свои войници и гробница

Турски войски навлязоха в Сирия да евакуират свои войници и гробница

Турската армия осъществи тази нощ сухопътна операция в Сирия, по време на която бяха евакуирани 40-те турски войници от гарнизона, охраняващ гробницата на Сюлейман шах. Тленните останки на Сюлейман шах са били пренесени до селището Ешме в Северна Сирия в пограничния район, който се контролира от турската армия, и там е издигнато турското знаме, заяви турският премиер Ахмед Давутоглу, който окачестви операцията като много успешна. Самата сграда на гробницата е била срината.

Турция счита гробницата за суверенна територия, но Сирия осъди навлизането на турски войски като "явна агресия" и заяви, че ще държи Анкара отговорна за последиците от него, предаде Ройтерс.

В изявление, прочетено по сирийската държавна телевизия в неделя, се казва, че турското правителство е информирало сирийското консулство в Истанбул за операцията, но не е изчакало съгласието на Сирия.

Операцията, в която са участвали танкове, безпилотни и разузнавателни самолети, както и няколкостотин сухопътни войски, е първото нахлуване на турски войски от началото на гражданската война в Сирия, избухнала преди четири години.

Военните казаха, че не е имало никакви стълкновения, а само един войник е загинал при инцидент по време на операцията.

Трийсет и осемте войници, които са охранявали гробницата на Сюлейман шах – дядо на основателя на Отоманската империя, са прехвърлени на безопасно място. Гробницата, която е на място в Сирия, което Анкара счита за суверенна територия, както е договорено през 1921 г., е била евакуирана.


Нормално охраната на гробницата се сменя на всеки шест месеца, но последния път турските войници бяха блокирани там осем месеца от бойци на "Ислямска държава".

Турският премиер Давутоглу каза на пресконференция, че страната му не е търсила разрешение или съдействие за мисията, но веднага след започването ѝ е информирала съюзниците от коалицията срещу "Ислямска държава".


Сирийското правителство посочва в изявлението си, че Турция ще бъде държана отговорна за нарушаването на споразумението, след като не е изчакала съгласие от Дамаск преди да започне операцията. Сирия твърди, че Анкара е нарушила споразумението от 1921 г.


Турски източници са заявили, че операцията е извършена през сирийския кюрдски граничен град Кобани с подкрепата на местните кюрдски власти. Кюрдските сили, подкрепяни от американски въздушни удари, миналия месец изтласкаха "Ислямска държава" от града.

Давутоглу съобщи, че в операцията са участвали 572 военни, включително командири от специалните сили, подкрепяни от около 100 бронирани машини, от които 39 танка.

Турция не се ангажира с активна роля във водената от САЩ военна кампания срещу "Ислямска държава", тъй като би искала тя да е насочена и срещу сирийските правителствени сили, а не само срещу джихадистите.

По-рано Давутоглу няколко пъти заяви, че Турция ще отговори на всяка атака срещу гробницата, която се намираше на 37 км от сирийската граница, преди да бъде евакуирана в нощта срещу 22 февруари.

Страни, които не се грижат за историческите си символи, не могат да градят бъдещето си, коментира той в неделя и допълни, че гробницата ще бъде върната на досегашното ѝ място, когато условията позволят.

В изявлението на сирийското правителство се казва, че фактът, че "Ислямска държава" не е атакувала гробницата, "потвърждава дълбочината на връзките между турското правителство и тази терористична организация".

Дамаск обвинява Турция, че подкрепя бунтовническите групи, включително "Ислямска държава", които завзеха контрола върху обширни територии от Северна и Източна Сирия.

Гробницата на Сюлейман шах - дядо на основателя на османската държава Осман Първи, е смятана за турска територия след подписването на договор през 1921 г. между Франция, която окупираше тогава тази територия, и Турция. Анкара заявява, че гробницата на Сюлейман шах остава единственият суверенен турски анклав извън границите на Турция.

"Ислямска държава" и други ислямистки групи, според чието стриктно салафитско тълкуване на исляма почитането на гробници е идолопоклонничество, унищожиха няколко гробници и джамии в Сирия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?