Турските бизнесмени се обединяват в Турска промишлена и търговска камара - България

Турските бизнесмени, работещи в България, ще се организират в самостоятелна формация под името Турска промишлена и търговска камара - България. Официалното обявяване се предвижда да стане по време на визитата на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, който ще посети България на 6 и 7 юли тази година по покана на министър-председателя Симеон Сакскобургготски. Това съобщи турският посланик в София Хайдар Берк, цитиран от Анадолската агенция, предаде Би Би Си.

Сега в България са регистрирани четири отделни дружества на турски бизнесмени, но те са разпръснати. Целта е да бъдат събрани заедно. Така ще се подпомага по-ефективно турският бизнес в България, ще се координира връзката с институциите в двете страни.

Освен за турските бизнесмени, статутът на формацията предвижда да се насочват и подпомагат и българските бизнесмени да инвестират в Турция. Над 2500 турски бизнесмени са регистрирани в България. Взаимният стокообмен през миналата година за пръв път в историята на турско-българските търговско-икономически отношения надхвърли 1 милиард долара. Но турските делови среди считат, че Турция няма силно икономическо лоби в България като гърците и германците например, твърди Ялчън Егемен, председател на Турско- българския делови съвет. С новата формация ще се запълни такава една празнина, каза той, от една страна, и от друга, ще се подпомага взаимният бизнес.

Инициатори за създаване на турска промишлена и търговска камара в България са водещи турски фирми, които имат значителни инвестиции в България - "Коч холдинг", "Шишеджам", "Етап туризъм" са само няколко от тях.

Споделяне

Още от Балкани