Турските медии за изборите: Корупция, ксенофобия и грубости

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Корупция, социално неравенство, ксенофобски прояви и омраза към чужденците от една страна, а от друга - натиск, грубости и пречки срещу турците с двойно гражданство, които искаха да отидат в България, за да гласуват там. Така турското онлайн издание ”Хаберлер” коментира българските избори.
 
Според изданието е имало напрежение, недоволство и скандали заради недостатъчния брой на избирателните секции в Турция.
 
Всички турски медии поместват кореспонденции, посветени на парламентарните избори в България.
 
Политика на пречки и затрудняване - така коментира вестник "Хюриет" намаляването на броя секциите за избирателите в Турция, от 141 в миналото на 35 сега.
 
"Най-трудният вот на българските турци" отбелязва в заглавие агенция Доган като твърди, че много имена били изтрити от листите съзнателно, с цел да им се попречи да гласуват.
 
"ДПС изгуби монопола върху гласовете на турците" е заглавие на агенция Доган, която пише, че за пръв път ДПС от значителна политическа сила е паднало под традиционното трето място според неокончателните резултати.
 
Ихляс хабер ажансъ помества публикация под заглавие "Номерът с невалидните бюлетини за изселниците", в която се твърди, че служители в секциите нарочно посочвали за неправилно написано името на избирателя, за да му попречат да гласува.
 
Анадолската агенция посочва, цитирана от БТА, изискването за кирилица като причина за недоволствата и опашките. "Нареждането на ЦИК, което дойде в последния момент за попълване на декларациите на кирилица, е основна причина за дългите опашки, недоволства, припаднали от чакане хора".
 
"Невероятният номер с кирилицата" е заглавие във вестник "Дюня" по същата тема. 
 
Вестник "Миллиет"посочва, че съперникът на ДПС - коалицията Дост не е прескочила четирипроцентовия праг и остава извън парламента според неокончателните резултати. Твърди се, че са били поставени много пречки пред коалицията, която за пръв път се явява на избори.
 
Медиите в Турция посочват още, че официалните резултати ще бъдат оповестени след три дни, след което ще започнат консултациите за сформиране на правителството.
 
Специално се отбелязва, че ГЕРБ, макар и първа политическа сила, няма необходимото мнозинство да състави сама правителство.
Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2017

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?