След заплаха от премиера Ердоган за "изкореняване"

Турските власти блокираха достъпа до Туитър

В самата социална мрежа президентът Гюл заяви, че е недопустимо

Турските власти блокираха достъпа до Туитър

Дирекцията по телекомуникации в Турция е блокирала малко преди полунощ в петък достъп до социалната мрежа Туитър, която има милиони потребители в страната, съобщиха турските медии.

Вестник "Миллиет" обръща внимание, че това е станало часове, след като на предизборен митинг в Бурса премиерът Реджеп Тайип Ердоган обеща "да изкорени" Туитър, като заяви, че има съдебно решение. По-късно от съветническата служба по печата към министерския съвет са пояснили в съобщение думите на премиера, като са посочили, че администраторите на Туитър игнорират съдебни решения в Турция, които нареждат на социалната мрежа да премахне някои линкове в отговор на жалби, подадени от турски граждани.

В съобщението се казва, че в речта на Ердоган е било заявено, че докато Туитър не промени поводението си да игнорира съдебни решения и не прави необходимото според закона, технически, може да няма друг изход освен да се блокира достъпът до него, за да се успокоят гражданите.

Турция няма планове в момента да блокира достъпа до други социални медийни платформи като Фейсбук, посочи в петък пред Ройтерс отговорен турски представител.

Съветът за информационни технологии и съобщения /BTK/ в Турция посочи, че достъпът до Туитър е бил блокиран в съответствие със съдебни решения след подадени жалби от страна на граждани, че социалната медийна платформа нарушава неприкосновеността на личния живот.

В съобщение на сайта на институцията се отбелязва, че преди време съветът е поискал от Туитър да премахне някои линкове, но администраторите на Туитър не са направили това. Тъй като нямаше друг изход, достъпът до Туитър бе блокиран в съответствие със съдебни решения, за да се избегне евентуална бъдеща виктимизация на граджани, се казва в съобщението.

От централата на Туитър в Сан Франциско са посочили, че проучват въпроса с блокирания достъп, но не са разпространили официално съобщение. Компанията е публикувала обаче туит, адресиран до турските потребители, в който им дава инструкции как да продължат да туитват чрез SMS.

Турският президент: Налагането на пълни забрани е недопустимо

Турският президент Абдуллах Гюл заяви, че е недопустимо да се налагат пълни забрани на социални медийни платформи, съобщи Ройтерс. Гюл написа в Туитър, че само лични интернет страници би трябвало да се блокират, ако съд постанови, че неприкосновеността на личния живот е била нарушена. Той добави, че се надява, че блокирането на достъпа до Туитър няма да продължи дълго.

Турският вицепремиер Али Бабаджан заяви, че очаква блокирането на Туитър да бъде временно и че трябва да се постигне споразумение със социалната медийна платформа. Не мисля, че това ще продължи твърде дълго. Трябва да бъде намерено взаимно решение, каза Бабаджан за телевизионния канал CNBC-e. Той добави, че макар свободата на словото да е важна, индивидуалното право на неприкосновеност на личния живот също трябва да се зачита.

Остра обществена реакция

Решението на турските власти да блокират достъпа до Туитър предизвика критики в Турция срещу цензурата в медиите. За петък са обявени демонстрации в знак на протест срещу решението в Анкара, Истанбул и Измир.

Много юристи са обявили в интернет, че още в петък може да бъдат подадени колективни жалби до Европейския съд за правата на човека и до Конституционния съд с аргумента, че се налагат пречки на свободата на комуникации.

Вестник "Радикал" пише, че след Китай, Турция е станала втората страна в света, забранила достъпа до Туитър. Журналистът Назлъ Ълъджак определя забраната като "цивилен преврат", а журналистът Кадри Гюлсел заявява, че решението е показало колко безпомощно е управлението.

След изказването на премиера Ердоган, че ще "изкорени" Туитър, Комитетът за защита на журналистите е призовал в съобщение турският премиер да спре гнева си срещу социалните медии и да се съсредоточи върху това преди местните избори всички платформи за получаване на информация свободно да изпълняват функциите си.

Същевременно еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле заяви, че е сериозно обезпокоен от блокирането на достъпа до Туитър в Турция. Да бъдеш свободен да общуваш и свободно да избираш начините да правиш това е основна ценност на ЕС, е написал Фюле в профила си в Туитър.

Еврокомисаря за новите техонологии Нели Крус посочи, че забраната на Туитър в Турция е неоснователна, безмислена и страхлива.

Основната опозиционна партия в Турция - Народнорепубликанската партия заяви, че ще подаде жалба срещу съдебното решение за блокиране на достъпа до Туитър. Той посочи също, че партията ще подаде наказателна жалба срещу премиера Реджеп Тайип Ердоган на основание, че нарушава личните свободи.

Асоциацията на турските адвокати е поискала от съда да отмени наложената забрана.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?