Турските власти разследват хора и социални медии заради финансовата криза

Турските власти разследват хора и социални медии заради финансовата криза

Прокуратурата в Анкара започна официално разследване във връзка с финансовата криза, която обхвана страната. В кратко съобщение от обвинението обясниха, че ще бъдат разследвани "хора и социални медии, които биха могли да застрашат икономическата сигурност на страната". 

В същото време Министерството на вътрешните работи съобщи, че е започнало разследване срещу 346 акаунта в социалните мрежи "предизвикали повишение на курса на долара". Те са засечени от 7 август насам. 
Според властите в тези акаунти се публикуват "провокативни постинги за формиране на възприятия".
 
Службата за разследване на финансовата престъпност пък започна разследване на физически и юридически лица, които разпространяват неверни новини.
 
Според прокуратурата страната е на прицел на "икономическа атака" и ще бъдат предприети действия както срещу всички новини, така и срещу профили в социалните мрежи, които служат за целите на атаката.
 
В понеделник цената на турската лира се повиши от рекордно ниското си ниво от 7.24 лири за долар, след като Централната банка на Турция обяви сутринта, че ще осигури ликвидност и ще намали изискванията на турските банки за резервите в чуждестранна валута. 
 
В предиобедните часове лирата се търгуваше за 6.90 долара на международните пазари.
 
Според експерти Партията на справедливостта и развитието (ПСР) и самият Ердоган за първи път са изправени пред такава сериозна криза откакто дойдоха на власт през 2002 година.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?