Турските власти разследват хора и социални медии заради финансовата криза

Турските власти разследват хора и социални медии заради финансовата криза

Прокуратурата в Анкара започна официално разследване във връзка с финансовата криза, която обхвана страната. В кратко съобщение от обвинението обясниха, че ще бъдат разследвани "хора и социални медии, които биха могли да застрашат икономическата сигурност на страната". 

В същото време Министерството на вътрешните работи съобщи, че е започнало разследване срещу 346 акаунта в социалните мрежи "предизвикали повишение на курса на долара". Те са засечени от 7 август насам. 
Според властите в тези акаунти се публикуват "провокативни постинги за формиране на възприятия".
 
Службата за разследване на финансовата престъпност пък започна разследване на физически и юридически лица, които разпространяват неверни новини.
 
Според прокуратурата страната е на прицел на "икономическа атака" и ще бъдат предприети действия както срещу всички новини, така и срещу профили в социалните мрежи, които служат за целите на атаката.
 
В понеделник цената на турската лира се повиши от рекордно ниското си ниво от 7.24 лири за долар, след като Централната банка на Турция обяви сутринта, че ще осигури ликвидност и ще намали изискванията на турските банки за резервите в чуждестранна валута. 
 
В предиобедните часове лирата се търгуваше за 6.90 долара на международните пазари.
 
Според експерти Партията на справедливостта и развитието (ПСР) и самият Ердоган за първи път са изправени пред такава сериозна криза откакто дойдоха на власт през 2002 година.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят