Турските власти спряха потеглилите от Одрин към гръцката граница

Турските власти спряха потеглилите от Одрин към гръцката граница

Стотици бежанци, които от няколко дни нощуват под открито небе в турския град Одрин, тръгнаха в петък към гръцката граница, но бяха спрени от полицията.

Валията на Одрин Дурсан Али Шахин, който отслужи заедно с тях петъчната молитва, по-рано им каза, че на 200 от бежанците ще бъде разрешено да стигнат до гръцката граница. "Там можете да кажете всичко пред пресата и камерите. Но да преминете няма да е възможно", каза им той.

Всички, лагеруващи около Одрин, тръгнаха пеша по магистралата, но бяха спрени на около 10 километра от гръцката граница от турската полиция и жандармерия, въоръжени с автомати, газови бомби и палки.

Бежанците се опитаха да пробият кордона, но бяха изблъскани с палки и лютив спрей.

“Ние не можем просто да разрешим на тези хора да влязат на територията на Гърция. Ако те имат официално основание за пресичане на границата, споразумение или заявка от която и да е страна, че е готова да ги приеме, то тогава ще ги качим на самолети или автомобили и ще ги изпратим. До сега нито една държава не е отправила такава инициатива“, каза Шахин.

В Истанбул стотици мигранти продължават да лагеруват край голямата джамия близо до централната автогара с надежда да се доберат до Одрин и оттам да поемат към Гърция и Западна Европа. Властите обаче отказват да ги пуснат и автобусните компании нито им продават билети, нито ги превозват.

Това принуди около 2 хиляди бежанци да тръгнат пеша по магистралата от Истанбул към Одрин. Те скандират "Одрин, идваме" и "Одрин и Турция, пусни ни". Ситуацията в града е напрегната от няколко дни. Силите са разположени на няколко места в града. Една част от тях започнаха вече гладна стачка и ситуацията бързо може да излезе извън контрол.

Междувременно бе съобщен нов случай със загинало дете – бежанец. Вестник “Тюркие” съобщава, че тялото на четиригодишно момиченце е било открито на брега край турския курорт Чешме. Детето било част от група бежанци, които се опитвали да стигнат до Гърция през Егейско море. Семейството на загиналото момиченце казва, че е платило 1300 долара на трафикантите.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?