Турският опозиционен поход ще завърши днес с митинг в Истанбул

Започналият "Поход на справедливостта"

Турският опозиционен лидер ще засили предизвикателството си пред президента Реджеп Ердоган днес с масов митинг в края едномесечния "поход на справедливостта" от Анкара до Истанбул, предаде БГНЕС.

Кемал Кълъчдароглу, лидер на светската Народна републиканска партия (НРП), стартира безпрецедентен 450-километров поход на 15 юни в Анкара в знак на протест срещу ареста на един от своите депутати.

Поддръжниците му сравняват пътуването с прочутия Солен поход на Махатма Ганди от март 1930 г., но правителството го отхвърля като "досадна сензация".

Носейки проста отличителна значка с думата "справедливост", Кълъчдароглу инициира събитието, след като депутатът на неговата партия Енис Берберолу, бивш журналист, беше осъден на 25 години затвор по обвинение в изтичане на класифицирана информация във вестник.

"Защо ходя? Този 450-километров маршрут има една цел: справедливост", заяви лидерът на НРП, който достигна до Истанбул в петък. Към него се присъединиха десетки хиляди хора.

"Те питат:" Можем ли да търсим справедливост по пътя?“ Ако има тежки несправедливости и незаконосъобразности във вашата страна и ако съдилищата не са в състояние да осигурят правосъедие, вие ще се изправите и ще изминете пътя ", каза той пред АФП.

"Това е, което правя в момента. Имам едно мото: справедливост."

Около 50 000 души бяха арестувани по време на извънредното положение в Турция, наложена след проваления опит за преврат от 15 юли миналата година, а други 100 000 загубиха работата си, включително учители, съдии, войници и полицейски служители.

Очаква се хиляди хора да участват в днешния митинг, който може да бъде един от най-големите опозиционни протести в Истанбул след масовите демонстрации против Ердоган през 2013 г.

Кълъчдароглу, който ще се обърне към своите последователи близо до затвора на Бебероглу в истанбулския квартал Малтепе, ще стигне сам до своята крайна точка от похода.

"Ще отида сам до мястото", каза той пред репортери.

"Не искам нищо в демонстрациите, освен от турските знамена, банери на правосъдието и плакатите на Ататюрк", каза той.

Опозиционерът си почива нощем в каравани по време на пътуването си, а свидетелите твърдят, че 69-годишният мъж е ходил доста бързо.

"Той е изненадващо енергичен", каза истанбулският депутат от партията Сезгин Танрикулу.

Коментирайки неговите хранителни навици, той каза, че лидерът на НРП "не обича тежки хранения".

Ердоган вече обвини партията на Кълъчдароглу, че подкрепя терористични действия, а премиерът Бинали Йълдъръм заяви в петък: "Походът стана скучен и трябва да приключи след митинга“.

Властите обаче не възпрепятстват напредъка на похода, като полицията осигурява сигурност всеки ден.

Турската полиция тази седмица задържа шестима заподозрени членове на "Ислямска държава", планирани бомбен атентат по време на митинга. Но НРП каза, че това е рутинна операция и не е свързана с правосъдието.

Председателят на опозиционната Партия на националистическото движение Девлет Бахчели предупреди партийните си поддръжници за всякакви провокации и каза, че офисите на неговата партия ще бъдат затворени в събота и неделя.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?