Турският парламент ратифицира “Набуко“

Парламентът на Турция ратифицира в петък междуправителственото споразумение за изграждането на газопровода “Набуко“, което бе подписано през юли 2009 г. в Анкара, предаде АФП.

Документът трябва да ускори реализацията на проекта, който се планира да стане продължение на сегашната тръба Баку-Тбилиси-Ерзурум и трябва да намали зависимостта на Европа от руски газ, доставяйки каспийско гориво през Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия. От страните, през чиято територия ще минава съоръжението, Унгария и България вече са ратифицирали споразумението.

Миналата седмица Европейската комисия одобри отпускането на 200 млн. евро за “Набуко“, с които да стартира реализацията на газопровода, очакванията са и в скоро време да бъде подписан първият договор за осигуряване на суровина за тръбата, което ще даде тласък на преговорите с банките за отпускането на кредити за финансирането на строежа.

Очакванията се, че газопроводът с дължина от 3300 км ще влезе в експлоатация през 2014 г. Стойността му се оценява на 7.9 млрд. евро. Акционери с равни дялове в проектната компания “Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл“ са турската БОТАШ, “Българският енергиен холдинг“, румънската “Трансгаз“, унгарската МОЛ, австрийската OMV и германската RWE.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?