Турският посланик: Говоренето, че сме заплаха за България трябва да спре

Радев отговори, че "не търсим проблеми" с Турция, но припомни, че тя си е позволявала да агитира на изборите у нас

Турският посланик: Говоренето, че сме заплаха за България трябва да спре

"Говоренето, че Турция е враг и се намесва във вътрешните работи на България, както и че е заплаха за националната ѝ сигурност, трябва да спре", заяви турският посланик у нас Сюлейман Гьокчe.

"Това не е конструктивно, не е градивно, положително и полезно. Не улеснява двустранните ни отношения. Имаме история от стотици години, имаме и бъдеще заедно”, добави той в интервю за Нова телевизия.

Той добави, че страната му е много добър съсед на България и точно заради това трябва да се спре с говоренето, че е заплаха. По думите му подобен тип реторика напомня на "едни мрачни изказвания във вестник "Работническо дело", че Турция е враг номер едно".

"Искам политическото ръководство на България да спре тази лудост, защото не е конструктивно. Имаме история от стотици години, имаме бъдеще заедно. Не е добре да се напада вашия приятел, съсед и партньор", уточни Гьокче.

Турският дипломат обаче не пожела да коментира изказването на президента Румен Радев от март, в което той, макар и без да назовава Турция, постави под съмнение демокрацията и върховенството на закона в нея. Гьокче каза, че не е работа на един посланик да прави политически изказвания.

“Турция не се намесва и не влияе на вътрешните работи на която и да било държава, включително и България. Тези твърдения са необосновани, манипулативни и изкривяващи фактите. Ако говорите за национална сигурност и заплахи, нека да говорим за тероризъм. България нищо не знае за тероризма и се надявам никога да не разбере за него, защото това е нещо ужасно”, посочи Гьокче.

Той добави, че от бъдещия премиер Бойко Борисов ще иска да демонстрира лидерство за доброто на двустранните отношения и го призова да не се поддава на популистки натиск.

Турският посланик каза още, че на територията на Турция има огромен брой терористични организации, а "досега нито един от членовете на ПКК в България, за който е поискана депортация, не е бил върнат в Турция".

Радев: България не търси проблеми с Турция

По-късно във вторник държавният глава коментира, че никога не би си позволил да говори за "уроци по демокрация", ако турският президент Реджеп Ердоган не си е позволил да извърши коментар по отношение състоянието на демокрацията и на човешките права в България.

Радев посочи още, че България "не е страната, която, в лицето на българското държавно ръководство дава съвети в Турция как и за кого да се гласува".

По думите му България държи да развива с Турция отношения в дух на добросъседство и сътрудничество, но страната ни няма да допусне влияние върху нашите вътрешни дела и това трябва да бъде категорично ясно.

"България не търси в никакъв случай проблеми с Турция. Напротив, многократно заявих - българското държавно ръководство прави всичко възможно да развиваме добросъседски отношения с Турция", допълни Радев.

В навечерието на предсрочните избори у нас Ердоган, публично коментира, че страната ни оказва натиск на турците у нас, а Радев му отговори, че "България не дава, но и не приема уроци по демокрация. Особено от държави, които не спазват върховенството на закона".

Преди това турски държавни представители агитираха в полза на партията на Лютви Местан ДОСТ, което доведе до напрежение между двете страни. Турската страна обаче не взе под внимание настояването на българските власти, изразени пред посланика им в София, че България смята тези прояви за опит за намеса във вътрешната ѝ политика и поиска България да прекрати мерките за ограничаване на политическите права на малцинствата.

Няма никакъв проблем с референдума

Във вторник турският президент коментира, че най-големият брой на гласове от българските граждани в чужбина наистина идва от Турция, а броят на секциите се ограничава съзнателно, за да се накарат на сила тези хора да отидат да гласуват в друга държава.

"Смятате ли, че това е модерен начин да се решат тези въпроси”, попита Гьокчe, помолен да коментира снимки на автобуси с турски изсленици, които са извозвани да гласуват организирано в България.

Той бе помолен да коментира и провелия се в Турция референдум, след който цялата власт се събира в ръцете на президента Реджеп Ердоган.

"Мисля, че референдумът беше успешен и не съм съгласен с критиките, че не беше проведен честно. В Турция имаше повече от 175 000 секционни комисии. Имаше над милион представители и наблюдатели, които бяха посочени от всички политически партии.”, коментира посланикът.

"Аз лично не виждам никакъв проблем. Посетих една такава секционна комисия и видях около 15 души от всички политически партии и независими наблюдатели, които носят основната отговорност да контролират и наблюдават всичко”, допълни Гьокчe.

Двете основни опозиционни партии в Турция Народнорепубликанската партия и Демократичната партия на народите, обаче поискаха анулиране на референдума. Опозицията критикува най-вече решението да се приемат за валидни бюлетини без официален печат върху тях.

Попитан дали ще бъде върнато смъртното наказание в Турция, посланикът коментира, че има политически аспекти, които не иска да коментира. Гьокчe зададе въпроса защо това интересува България.

"Би било жалко, ако Европа избута Турция настрани, благодарение на грешна политика и арогантност. Да наречеш един демократично избран лидер диктатор и арогантен е абсолютна глупост”, заяви Сюлейман Гьокчe.

Турският президент Реджеп Ердоган обеща преди референдума въпросът с връщането на смъртното наказание да бъде обсъден, а при необходимост и да се проведе допитване до народа за него.

Споделяне

Още от България