Турският посланик: Нямаме претенции към имоти в България

Турция не предявява претенции за собственост в България и че процесът на възстановяване на собственост минава само през компетентните български съдебни органи. Това е заявил посланикът на южната ни съседка у нас Исмаил Арамаз на среща с генералния директор по европейските въпроси Руси Иванов, съобщи Министерството на външните работи.

Посланикът е бил извикан във външното ни министерство за разяснения по повод цитираните от Анадолската агенция твърдения на турския вицепремиер Бекир Боздаг, че "Турция ще си върне собствеността върху османските архитектурни произведения в България". Посланик Арамаз е заявил, че вицепремиерът Боздаг не е правил подобни твърдения по време на посещението си в България.

По повод състоялата се тържествена вечеря ифтар в Пловдив, на която е присъствал и президентът Росен Плевнелиев, от страна на Министерството на външните работи е било отбелязано, че ведомството не е било информирано за състава на поканените гости. Същевременно външното ни министерство, заедно с други компетентни ведомства, е съдействало за осигуряване на необходимите мерки за сигурност по време на посещението на турския вицепремиер.

Българската страна е изразила и удовлетворение, че Бекир Боздаг е провел среща с вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова от протоколен характер. На нея са били обсъдени въпроси, свързани с политическия диалог, икономическото сътрудничество, енергийната област и туризма от взаимен интерес.

На срещата с посланик Арамаз е била коментирана още темата за опазването на недвижимото културно наследство. Отбелязано е, че подписаната през март 2012 г. двустранна програма за периода 2012-2016, включваща конкретни ангажименти на двете страни в тази област, още не е ратифицирана от Турция за да влезе в сила.

На срещата са били посочени и някои нерешени въпроси, за които през 2009 г. е била създадена смесена комисия, която е провела три заседания до момента. В една от създадените работни групи по имуществените и социалните въпроси се обсъждат взаимни имуществени и социални претенции, в това число и за обезщетение за имотите на бежанците от Източна Тракия и Мала Азия и по-нататъшното връщане на т.нар. Екзархийски имоти на фондацията на българските православни църкви.

Останалите три работни групи обхващат въпросите в областта на енергийната и водната инфраструктура, по прилагането на двустранното Споразумение за делимитация от 1997 г. и по трансграничните радиосмущения в Южното Черноморие.

Българо-турските отношения са пример за връзки между добри съседи, съюзници в НАТО и партньори е било общото виждане на турския посланик и българския дипломат, е посочено в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от България