Турският посланик: Организацията на Гюлен действа и в България, бъдете изключително предпазливи

"Турското правителство не подпомага български партии, точка по въпроса", заяви Сюлейман Гьокче

Организацията на Фетуллах Гюлен действа и в България и трябва да бъдете "изключително бдителни", каза в петък турският посланик у нас Сюлейман Гьокче.

На пресконференция по повод годишнината от опита за преврат в Турция дипломатът посочи, че организацията на турския проповедник ФЕТО има поделения в 150 държави, включително и в България.

"Тази организация има своите последователи, тя е глобална организация за власт със свое лоби, фирми, училища и медии. И тя работи включително и в България. Това може да се случи включително и във вашата страна, затова трябва да бъдете изключително бдителни", отбеляза Гьокче.

По думите му случилото се в Турция преди една година не е било опит за военен преврат, а добре организирана тайна организация с терористичен характер.

Властите в Турция обвиниха живеещия от години в САЩ Гюлен за организатор на опита за преврат срещу режима на президент Реджеп Тийп Ердоган и предприеха масова чистка срещу неговите симпатизанти, която засегна десетки хиляди чиновници, магистрати, военни, учители и други. Анкара бе остро критикувана от европейски неправителствени организации за спазването на човешките права, но отхвърля всички обвинения в тази посока.

България за разлика от Гърция предаде на турските власти без съдебен процес турски граждани, които според Анкара са свързани с ФЕТО.

"Знаем, че в някои страни те са изключително силни и това не е непременно България и са в състояние да оказват икономически и политически контрол. Много от завършилите ученици заемат политически постове, някои от тях - дори и министерски, може да има и министър-председатели даже", посочи Гьокче.

Той определи опита за преврат като "пуч, организиран от хунта". По думите му той в никакъв случай не се свеждал до деянията на авантюристи с униформи.

Посланикът обясни, че се води разследване срещу 169 хиляди души. Около 50 хиляди от тях са били задържани и арестувани и срещу тях е започнало съдебно производство. Останалите от разследваните лица бяха освободени, тъй като се сметна, че срещу тях няма достатъчно доказателства за повдигане на обвинение, заяви той.

По думите му не са верни съобщенията за стотици хиляди арестувани.

Турция не подпомага български партии. Точка.

Той каза още, че турското правителство не подпомага български партии.

"Точка по въпроса", добави Гьокче.

По време на предизборната кампания у нас обаче официални представители на турската държава открито агитираха в полза на партията на Лютви Местан ДОСТ, за което България протестира пред Турция.

"В България е модерно да се подхвърлят съмнения"

Той коментира, че за пръв път в турската история сградата на парламента е била обект на посегателство по време на опита за преврат.

"Но това не беше всичко - засегнати бяха сателитните центрове за комуникация, както и военни подразделения, полицейски управления, беше извършена засада и нахлуване във фондовата борса, управление на пощите, централната ТВ, някои частни ТВ канали и др.

В България и други страни е модерно да се подхвърлят съмнения, но тези медии бяха от различен спектър, всичко беше удавено в кръв - 250 души загинаха", каза Гьокче.

"Това бяха мъже и жени, най-младия на 15 г., най-възрастния на 64 г. Те се втурнаха на улицата, за да защитят страната от преврата и така жертваха своя живот. Загубиха живота си и много полицаи и военни, добави посланикът. Говоря за тези, които защитаваха страната си. 363 деца останаха сираци, а 220 души бяха тежко ранени или осакатени", добави той.

"Има култ към личността на лидера и това е част от доказателствата, с които разполагаме и се случва в 21 век. За да се справим с тази заплаха веднага след събитията в страната беше въведено извънредно положение с решение на парламента. Чуха се много критики по отношение спазването на човешките права и демокрацията в страната - мога да отговоря на такива въпроси", добави той.

Споделяне

Още от България