Турският посланик се оплака от опит за нахлуване в мисията в София

Сюлейман Гьокче

Турският посланик в София Сюлейман Гьокче се оплака в петък пред БНР, че протестиращи мотористи са се опитали да нахлуят в сградата на дипломатическата мисията на южната ни съседка в четвъртък.

Става въпрос за спонтанния протест по повод изчезването на турския гражданин Фарук Бекташ, който прегази двама мотористи край Драгоман, а след това не се яви пред съда. По думите на Гьокче посолството няма нищо общо с този случай.

"Мотористите блокираха движението и организираха демонстрация без никакво разрешение от властите. Опитаха се да нахлуят в посолството. Това предизвиква огромно съжаление и отвращение. Бях там лично. Полицията беше объркана. Мотористите се върнаха вечерта и бяха още по-многобройни. Доколкото разбирам, днес ще протестират отново. Българският съд взима решението. Ние нямаме нищо общо. Това е проблем на българските власти. Съжалявам дълбоко за тяхната загуба, каза турският посланик. Имаме много добро сътрудничество с българските съдебни власти", коментира турският посланик.

Всъщност по време на въпросния протест мотористите бяха позиционирани от другата страна на бул. "Васил Левски" и нямаха никакъв достъп до сградата на дипломатическата мисия.

 

По-късно в петък част от тях опровергаха обвиненията на Гьокче. Те разпространиха отворено писмо те посочват, в което заявяват че са готови да разговарят с посланика, ако той поиска да се срещне с представители на протеста.

Споделяне

Още от България