Турският посланик: Затварянето на границите е грешен подход

Турският посланик: Затварянето на границите е грешен подход

Идеята европейските страни да затворят границите си е погрешен подход, защото изолацията може само да увеличи напрежението. Такава теза изказа в събота пред “Дарик“ турският посланик у нас Сюлейман Гьокче.

“Това е погрешен и остарял подход. Изолацията всъщност може само да подклажда напрежението. Ние се намираме в 21 век, трябва да мислим по-глобално", обясни виждането си дипломатът.

От началото на миграционната вълна близо 40 000 бежанци са преминали от Турция към България, но те не са останали в страната, допълни той. 

“Знаем, че тези, които са в България, са под 10 000 души, но преминаващите през България са може би няколко десетки хиляди. Доколкото аз имам информация, от началото на кризата преминаващите през България и регистрирани са около 40 000 души. Но както и вие много добре знаете, нито един не остана в България, всички отидоха в Западна Европа. Тези, които остават - към 1600 души, са останали може би защото в момента нямат друга възможност. Така че от гледна точка на България не би било реалистично да говорим за една бежанска вълна", каза дипломатът.

По думите му значителна част от бежанците, преминали в Европа, не са бежанците, които живеят в Турция, а такива, които идват от трудните условия, при които живеят в Ливан, Йордания. Този поток идва от там. Или от Иран, Афганистан, Ирак, Пакистан.

“Турция се опитва да направи всичко, което е по нейните сили и именно заради тези, усилия, които полага, бежанците не идват от Турция. Тези, които минават в Европа, използват Турция като транзитна дестинация", казва той.

По повод солидарността към Франция заради кървавите нападения, турският посланик коментира, че солидарността към пострадалите от тероризма трябва да е еднаква, иначе борбата с него е невъзможна.

“Реакцията, която се показва впоследствие след тези терористични актове, трябва да бъде премерена. Например след терористичните актове в Анкара очаквахме подкрепа и солидарност и не бих могъл да кажа, че я получихме", каза турският посланик у нас. На въпрос какви са били очакванията, той отговори: „Солидарността и подкрепата, която виждаме през последната седмица, не можахме да я забележим в същия вид, когато сто и трима души загинаха в Анкара. Когато се подходи по различен начин към тероризма, тогава не би било възможно да се борим срещу него", каза Гьокче.

Споделяне

Още от България