"Дворцов преврат"

Турският премиер Ахмет Давутоглу потвърди, че се оттегля

Слухове твърдят, че причината е в напрежение с президента, Ердоган заяви, че решението било на самия премиер

Ахмет Давутоглу говори пред Централния управителен съвет на ПСР

Турският премиер Ахмет Давутоглу потвърди, че няма да се кандидатира на извънредния конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на 22 май, съобщи АФП.

На пресконференция след края на днешното заседание на Централния управителен съвет на ПСР, насрочил извънредния конгрес, Давутоглу заяви, че ще се оттегли от лидерския пост в ПСР, с което ще разчисти пътя за своята смяна от премиерския пост.

Избраният на конгреса нов партиен лидер по всяка вероятност ще се заеме с формирането на ново правителство. Според правилата на партията двата поста трябва да бъдат заемани от един и същи човек.

Давутоглу заяви, че периодът на неговото управление е бил успешен по отношение на инвестициите и борбата с тероризма в страната. Той също така похвали и своето временно правителство, което беше на власт между изборите на 7 юни и 1 ноември. През този период по думите му партията е показала "желязна воля“ срещу "чакалите“, които са очаквали в страната да настъпи хаос.

По повод насрочването на извънреден конгрес на партията президентът Реджеп Ердоган заяви, че решението за това е било взето от самият Давутоглу. "Поздравления. Това е собствено решение на премиера“, посочи президентът.

Всъщност, до днешните развития се стигна след продължила около час и половина в президентската резиденция снощи среща между Ердоган и Давутоглу.

В продължение на 21 месеца двамата работеха в екип. Между тях имаше единомислие по важни въпроси като войната в Сирия, положението в Египет, борбата срещу т.н. паралелна държава. Твърди се, че именно единомислието е било решаващ фактор за Ердоган, когато той посочи Давутоглу за лидер на ПСР и гарантира неговото избиране.

Срещата между двамата се очакваше с изключително внимание, защото през последните дни в медийното пространство се появиха слухове за разрив между тях. Твърдеше се, че в средите на ПСР има недоволство от Давутоглу. Близки до ПСР анализатори бяха прогнозирали, че ще се стигне до разрив между Давутоглу и президента.

Слуховете за рокади по върховете се появиха още на 3 май, когато Давутоглу обяви, че не се притеснява да “се оттегли, от която и да е позиция“.

“Ако е необходимо, ще откажа всяка позиция, която мнозина биха помислили, че смъртен не може да откаже“, каза Давутоглу в своя реч пред парламентарната група на партията.

Подозренията за влошаване на отношенията между президент и премиер се засилиха и след като по-рано през април изпълнителния комитет на управляващата партия взе решение да лиши Давутоглу от правото да назначава регионални партийни лидери.

През изминалите месеци партийни представители от клонове на партията в 15 провинции и области бяха сменени.

Възможните наследници на Давутоглу, които ще бъдат под влиянието за Ердоган, все още стоят на заден план. Сред тях са дългогодишният поддръжник на президента и транспортен министър Бинали Йълдърм и младият министър на енергетиката Берат Албайрак, който е женен за по-голямата президентска дъщеря Езра.

“Неизбежно беше да се появят сблъсъци и те изглежда започнаха. Очевидно това са мъже на политическата амбиция, така че има достатъчно причини да мислим, че има реална надпревара за власт в управляващата партия“, коментира Илтер Туран, професор по политически науки в Университета Билгъ в Истанбул.

Давутоглу винаги е бил внимателен да не критикува открито Ердоган, а президентът подозрително рядко споменаваше премиера в своите изказвания.

Министър-председателят също така изглежда значително по-ентусиазиран от споразумението с ЕС за намаляване потока от бежанци в сравнение с президента. Досега Давутоглу е влизал в сблъсък с президента и по въпроса за преследването срещу журналисти.

Премиерът освен това е казвал, че няма нужда да се бърза с искането на Ердоган за създаване на президентска система в Турция.

“Кола, която има двама шофьори не може да не направи катастрофа. Неизбежно ще има катастрофа“, заяви председателят на парламента Исмаил Кахраман, който е приближен на Ердоган.

Според западните медии сблъсъците между Ердоган и Давутоглу са били неминуеми. Президентът се опитва да консолидира около себе си държавната власт в опит да избегне политическите кризи от края на миналия век, които спъваха развитието на Турция. Давутоглу на свой ред искаше да има достатъчно власт, за да бъде успешен премиер.

Главният турски опозиционен лидер Кемал Кълъчдароглу заяви, че отстраняването на премиера Ахмет Давутоглу е в унисон със стремежа на президента Реджеп Тайип Ердоган за по-силно президентство, и нарече това развитие "дворцов преврат", предаде Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?