Турският премиер атакува ЕС за натиска върху страната му

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган отхвърли критиките на Европейския съюз за отлагането на реформата на наказателния кодекс заради искане за криминализиране на прелюбодеянието, като изтъкна, че ЕС не може да се намесва във вътрешните работи на неговата страна, съобщава АФП.

Не може да има искане по въпроса за нашите вътрешни работи, каза Ердоган пред журналисти по повод изявление на говорител на Европейската комисия.

Жан-Кристоф Филори, говорител на еврокомисаря по разширяването Гюнтер Ферхойген, заяви в петък, че Европейската комисия е много загрижена от отлагането на разглеждането на проекта за реформа на наказателния кодекс в Турция, представляващ ключов елемент от политическите реформи на Анкара с оглед присъединяване към ЕС.

Трябва първо да се разбере едно нещо. Ние сме Турция и турци. Ние ще взимаме нашите собствени решения в нашия парламент, подчерта Ердоган след заседание на ръководни представители на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Управляващата партия върна за преразглеждане в правната комисия на парламента проекта за реформа на наказателния кодекс, който в четвъртък бе на прага да бъде приет, след настояванията на радикално настроени депутати от партията за включване в проекта на клауза, криминализираща прелюбодеянието.

Следващият месец Европейската комисия трябва да излезе със становище дали да бъде дадена дата на Турция за започване на преговори за присъединяване към ЕС.

Промените в наказателния кодекс целят да хармонизират турското законодателство с това на страните от ЕС и са разглеждани като ключови за шансовете на Анкара по отношение на съюза.

Поради възникналите спорове обаче промените в закона сега се преразглеждат и може да не бъдат готови в срок преди изготвянето на годишния доклад на ЕК.

Еврокомисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген определи забавянето като "много обезпокоително" и заяви, че новият наказателен кодекс е решаващ за това дали Турция ще отговаря на условията за "правова държава".

Вследствие на песимистичните новини акциите на турската борса се понижиха с 3 пункта.

Споделяне

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?