След като трима членове на правителството подадоха оставка

Турският премиер Ердоган смени 10-ма министри

Турският премиер Ердоган смени 10-ма министри

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган замени в четвъртък почти половината членове на своя кабинет, след като разширяващ се корупционен скандал принуди трима ключови министри да подадат оставки. По-рано вчера министрите на вътрешните работи Муаммер Гюлер, на икономиката Мехмет Зафер Чаглаян и на околната среда Ердоган Байрактар се оттеглиха, след като синовете им бяха задържани в рамките на разследване за подкупи и корупция.

По-късно Ердоган обяви в ефира на местна телевизия, че ги заменя с Ефкан Ала (вътрешни работи), който досега бе помощник държавен секретар към канцеларията на премиера, и с депутатите Нихат Зейбекчи (икономика) и Идрис Гюллюдже (околна среда)..

Сред сега сменените е министърът за Европейския съюз Егемен Багъш, който според медиите е сред замесените в корупционния скандал, но не е подал оставка. Той до момента не е обект на съдебно преследване. На негово място е назначен досегашният депутат от управляващата Партия за справедливостта и развитието Мевлут Чавушоглу.

Както бе планирано още преди избухването на скандала, сменени са и министрите на правосъдието Садуллах Ергин, на семейството и социалната политика Фатма Шахин и на транспорта, мореплаването и съобщенията Бинали Йълдъръм, които се кандидатират на местните избори през март догодина.

Разместването в правителството бе решено на среща на закрити врата с президента Абдуллах Гюл.

Няма признаци за това премиерът да обмисля да подаде оставка, за която призоваха антиправителствени протестиращи и министърът по околната среда Ердоган Байрактар, който подаде оставка.

Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу разкритикува състава на новото правителство и особено избора на новия министър на вътрешните работи, съобщи телевизионният канал NTV.

Общата оценка на лидера на турската опозиция е, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган се стреми да "състави кабинет, който въобще няма да му противоречи и само ще претворява в живота неговите лични намерения”. По-специално внимание обаче Кемал Кълъчдароглу обръща на новия министър на вътрешните работи – досегашния главен секретар на Министерски съвет Ефкан Ала. Според лидера на НРП именно той е лицето на "дълбоката държава” (събирателно понятие в Турция, олицетворяващо симбиозата на тайните служби с мафията и политическия елит) вътре в управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), посочи още NTV.

В деня на правителствените размествания Франс прес публикува пълен списък на новия турски кабинет, в който има 10 нови министри, сред които четирима вицепремиери и само една жена.

Премиер - Реджеп Тайип Ердоган

Вицепремиери - Бюлент Арънч, Али Бабаджан, Бешир Аталай и Емруллах Ишлер /нов/.

Министър на правосъдието - Бекир Боздаг /нов, беше досега вицепремиер/.
Министър на националната отбрана - Исмет Йълмаз.
Министър на вътрешните работи - Ефкан Ала /нов/.
Министър на външните работи - Ахмет Давутоглу.
Министър за Европейския съюз - Мевлут Чавушоглу /нов/.
Министър на финансите - Мехмет Шимшек.
Министър на икономиката - Нихат Зейбекчи /нов/.
Министър на енергетиката и природните ресурси - Танер Йълдъз.
Министър на образованието - Наби Авджъ.
Министър на труда и социалната сигурност - Фарук Челик.
Министър на околната среда и градоустройството - Идрис Гюллюдже /нов/.
Министър на здравеопазването - Мехмет Мюеззиноглу.
Министър на транспорта, мореплаването и съобщенията - Лютфи Елван /нов/.
Министър на храните, земеделието и животновъдството - Мехмет Мехди Екер.
Министър на науката, промишлеността и технологиите - Фикри Ъшък /нов/.
Министър на културата и туризма - Йомер Челик.
Министър на горите и водите - Вейсел Ероглу.
Министър на митниците и търговията - Хаяти Язъджъ.
Министър на развитието - Джевдет Йълмаз.
Министър на семейството и социалната политика - Айшенур Ислам /нов/.
Министър на младежта и спорта - Акиф Чагатай Кълъч

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?