Турският премиер иска от всяка жена да ражда по 3 деца

 Най-многодетните семейства са в кюрдските региони на Турция. Снимка: DW

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган призова сънародничките си да родят най-малко 3 деца заради спадналата раждаемост в модерните райони на страната за разлика от тези с предимно кюрдско население, съобщава Дойче Веле.

Огласени през последните седмици проучвания показват, че в по-развитата западна част на страната раждаемостта гони ниските европейски стойности - средно по 1.5 деца на жена, докато в населените с кюрди райони в Източна Турция, където най-малко хора се самоопределят като турци, жените раждат по 15-20, а в някои случаи и повече.

Това означава, че възпроизводството сред етническите турци е още по-ниско, а висока раждаемост има главно там, където е най-висок процентът на преселниците от източните части на страната - включително в Истанбул и в югозападна Анталия.

Двете демографски лица на Турция

Силно спадаща раждаемост се регистрира в Централния Анадол, т.е. в районите, в които живеят основно избиратели на управляващата партия на премиера Ердоган. В град Йозгат, който се намира в централната част на Турция и е смятан за една от крепостите на Партията на справедливостта и развитието, през последните 10 години, откакто на власт е партията на Ердоган, раждаемостта е спаднала с 36 процента.

В същото време в далечния турски изток и югоизток на една жена се падат средно по 3.5 деца. Причините за това са от икономически и обществено-политически характер: става дума за най-слабо развитите райони на страната, в които жените нямат достъп до образование и собствена професионална кариера.

Какво означава всичко това за бъдещето на страната показва друга карта - т.нар. “карта на националната гордост”. От нея става ясно, че в районите с най-висока раждаемост населението е най-слабо привързано към турското национално самосъзнание, и обратното. Така например в кюрдските райони в югоизточна Турция едва 23% от местните хора заявяват, че се гордеят с Турция, докато във всички останали части на страната процентът на “гордите” турци се движи между 70 и 85 на сто. Ако тази тенденция се запази, само след няколко десетилетия Турция ще бъде много повече кюрдска, отколкото е днес.

Кюрдите превземат Турция чрез раждаемост

Това не означава непременно, че на власт ще дойде сепаратистката Кюрдска работническа партия (ПКК), в която едни виждат бунтовническа, а други - терористична организация. ПКК се бори за признаване на кюрдското малцинство, което съставлява между 15 и 25 процента от общото население на страната. От 90-те години на миналия век насам кюрдите напускат югоизточните райони на страната и се насочват към големите турски градове на запад, и най-вече към Истанбул, който междувременно се е превърнал в най-големия “кюрдски” град в Турция.

С времето тези кюрди стават все повече турци и постепенно изоставят борбата за независима кюрдска държава. Но ако един ден се появи по-умерена кюрдска партия, която да разчита на силен и многоброен електорат, може да се стигне до сериозни промени в политическия ландшафт на страната. Управляваща Партия на справедливостта и развитието разбира това по-добре от всички останали: та нали нейният възход се дължи именно на бързия демографски и икономически прогрес на умерено-консервативното мюсюлманско население от Централния Анадол, което изпревари прекалено светските и прозападни турци от европейската част на страната.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?