Турският премиер обеща да следва реформите

Турският премиер обеща да следва реформите

Да запази светския характер на турската държава и да продължи пътя на реформите и евроинтеграцията, обеща в понеделник министър-председателят Реджеп Тайип Ердоган след победата на неговата партия на предсрочните парламентарни избори в неделя.

Мнозина считат, че победата на проислямската Партия на справедливостта и развитието е заплаха за светска Турция. Съгласно резултатите от преброяването на 99 процента на бюлетините, партията получава 47 на сто от гласовете.

"Демокрацията премина много важно изпитание", заяви Ердоган пред своите привърженици. Той добави, че неговата партия няма да допусне разкол в обществото и ще уважава светската конституция на страната.

Ердоган обеща "да следва пътя на реформите и икономическите преобразования". "Ние ще продължим да работим за достигането на нашите цели в рамките на Европейския съюз", каза премиерът на страната.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу поздрави Ердоган с изборната победа на партията. Той пожела на Ердоган успех в придвижването на страната му към членството в Евросъюза.

Министърът на външните работи на Швеция Карл Билд, който поддържа кандидатурата на Турция за ЕС, призова Анкара да ускори политическите и икономическите реформи.

"Важно е новото правителство да  покаже желанието си за реформи. Ние знаем, че пътят към членството в Европа е дълъг и труден, но Турция вече е стъпила на този път и колкото по-бързо те покажат, че ще го следват, толкова по-добре",  подчерта Билд.

Надявам се, че (този резултат) ще позволи сближаване на Европа и Турция  и че (бъдещото) правителство ще продължи да осъществява своята програма за реформи, която ние подкрепяме и насърчаваме, каза по повод победата на Ердоган британският премиер Гордън Браун.

"Важно е новият кабинет да възобнови законовите и икономическите реформи с пълна решимост и конкретни резултати", подчерта еврокомисарят по разширяването Оли Рен при пристигането си за срещата на външните министри от ЕС в Брюксел.

Истанбулската фондова борса отчете в понеделник исторически максимум на водещия си индекс след вчерашната победа на досега управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието, предаде Франс прес.

Индексът IMKB-100 се повиши с 3.48 процента сравнение със затварянето в петък вечерта до 54 966.60 пункта днес сутринта, като за кратко време премина и прага от 55 000.00 пункта.

Миналата седмица Истанбулската фондова борса също отчете покачване на основния си индекс 1.63 на сто и с 4.39 на сто през предходната, която бе белязана от редица рекордни стойности.

Трябва да видим конкретен напредък по отношение на свободите като свободата на словото и на религията и се надяваме, че ще има такъв, което да бъде отбелязано в нашия доклад през ноември, допълни той.

Официални представители от ЕС казаха, че следващият годишен доклад на Европейската комисия за напредъка на Турция, който ще бъде публикуван на 7 ноември, вероятно ще отбележи застоя в реформите, освен ако новоизбраното правителство не предприеме бързи действия.

Съпредседателят на смесената парламентарна комисия Турция-ЕС Йост Лагендейк каза, че резултатите от изборите са добра новина за Турция и Европа, ако Ердоган сега навакса двете изгубени години, като осъществи ключови реформи по отношение на свободата на словото и религията.

Изборите в Турция се проведоха на фона на вътрешнополитическа криза, припомня ББС..

Част от населението смята, че партията на Ердоган се кани да се откаже от светските основи на политическия живот, но след убедителната победа на изборите, различията по този въпрос се оказват малко. По време на кризата  военните дори  заявиха, че са готови да защитават светската държава.

По последни данни основната опозиционна партия набира не повече от 20 процента от гласовете на турците, които бяха длъжни да дадат своя вот.

Предсрочните избори в Турция бяха обявени след като опозицията и армията блокираха кандидатурата на министъра на външните работи Абдулла Гюл за президентския пост, считайки го за проислямски кандидат, който може да постави под въпрос светските основи на турското общество.

В дните на бурните парламентарни дебати, на улиците в главните турски градове се провеждаха многохилядни протести срещу кандидатурата на Гюл.

Конституционният съд на Турция призна за недействително гласуването на президентската кандидатура заради липсата на кворум в парламента.

Тогава оглавяваната от Ердоган партия на справедливостта и развитието внесе в парламента законопроект за предсрочни парламентарни избори.

Споделяне

Още от Балкани