Турският премиер обяви България за важен сътрудник и приятел

Турският премиер обяви България за важен сътрудник и приятел

"За нас България е важен сътрудник и приятел, имаме огромна база за сътрудничество, каза турският премиер Ахмет Давутоглу в интервю за бТВ. Той се обяви за двойно увеличение на търговският обмен и инвестициите между двете страни.

“България е една от най-важните ни съседки, комшии сме, затова реших едно от първите ми посещения да е тук, да се видя с моя скъп колега Бойко Борисов“, каза Давутоглу и напомни, че в рамките на два месеца това е третата му среща с Борисов.

По темата за сваления руски самолет той обясни, че Турция не е желала подобно развитие.

“Ние не решихме да свалим руски самолет. Ние решихме да защитаваме нашето въздушно пространство, това са инструкциите ни към армията. Преди това имаше три нарушения от руски самолети, 10 пъти ги предупредихме да не идват във въздушното пространство на Турция. Не знаехме, че е руски самолет, инструкциите бяха да се защитава Турция, не знаехме целта му, може би идваше да ни бомбардира. Така че не ние, а Русия наложи санкции и нагнетяване напрежението“, каза турският премиер.

Той определи случилото се като “провокация от Русия, която бомбардира Сирия и принуждава бежанци да влизат в Турция“.

“Турция не държи никакъв ключ (за решаване на бежанската криза-бел.ред.), дали сме подслон на 2.5 милиона бежанци, в някои градове имаме повече сирийци, отколкото турци“, коментира Давутоглу.

Той обясни, че страната е дала 8 млрд. евро само за лагерите, а отпуснатите от ЕС 3 млрд. евро не са помощ за Турция, а за бежанците.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?