Историческо изявление

Турският премиер поднесе съболезнования на арменците за избитите им прадеди

Реджеп Тайип Ердоган

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган поднесе от името на страната си съболезнования на наследниците на арменците, избити и изселени от османските войски по време на Първата световна война.

Историческото изявление на Ердоган идва в навечерието на 99-тата годишнина от началото на масовото депортиране на арменци и бе разпространено от кабинета му на 8 езика, включително и арменски.

Това е първият коментар на турски премиер за избиването на арменци в края на 19-ти и началото на 20-ти век и има исторически характер.

"Инцидентите през Първата световна война са наша обща болка. Ние вярваме, че народите с древна и уникална география, които споделят общи обичаи и нрави, ще провеждат зрели разговори за миналото и ще запомнят общите си загуби по достоен начин. Вярваме, че арменците, загубили живота си в началото на 20-ти век, почиват в мир. Поднасяме съболезнованията си на техните внуци... Това е хуманен дълг да разберем и споделим желанието на арменците да отбележат годишнината от техните страдания през тази епоха", заяви Ердоган.

Той обаче посочи, че справедливата човешка и морална позиция изисква периодът да се разглежда без оглед на етническата и религиозната принадлежност на действащите лица.

"Свободното изразяване на различни мнения за събитията от 1915 г. е изискване за плурализма, а също и за култура на демокрация и модерност в Турция", заяви още Ердоган.

Армения се опитва да накара Турция да признае избиването на 1.5 милиона души в границите на Османската империя за геноцид, от които само през 1915-1916 г. са избити около 1 млн. души, а хиляди са прогонени от домовете им. Турция обаче твърди, че 500 000 души са загинали в бой и от глад по време на Първата световна война и категорично отхвърля определението геноцид.

Ердоган заяви още, 24 април има "специално значение за нашите арменски граждани и за всички арменци по света" и призовава за справедливо и хуманно оценяване на този "болезнен период".

Армения и много страни по света, признават събитията за геноцид, но не и България.

Общинските съвети на много градове, сред които Бургас, Варна, Пловдив и други, където е имало компактни групи от арменски изселници, обаче са признали официално геноцида.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят