Турският премиер прие Местан ден преди визитата на Борисов

Турският министър-председател Бинали Йълдъръм е провел в четвъртък среща с лидера на партия ДОСТ Лютви Местан. Това става ден преди визитата на премиера Бойко Борисов в Истанбул за разговор с колегата му Йълдъръм.

От известно време Борисов лансира новия си курс на търсене на партньорство и специални отношения с Турция, което обяснява с желанието си за възпиране на мигранския поток към страната ни. Ключова стъпка към затоплянето на отношенията стана решението на българските власти да предадат на Анкара преследвания от нея заради политическата си дейност гражданин Абдулах Бююк, който потърси убежище у нас.

Срещата на Местан с турския премиер, на която не са били допуснати представители на медиите, се е провела в централата на партията на президента Реджеп Ердоган и е продължила половин час, според съобщения на местни медии, които не разкриват повече подробности.

От пресцентъра на ДОСТ посочват, че на срещата с премиера Бинали Йълдъръм "българската делегация подчерта, че ДОСТ не просто осъжда опита за военен преврат от 15 юли, но припомни че новорегистрираната партия е била първата, която е излязла с официална позиция още непосредствено след нощта на преврата".

"Делегацията на ДОСТ изрази и своя респект от демократичната зрялост и култура на турския народ, който се противопостави на противоконституционния преврат, както и от общата национална позиция, която управляващи и опозиция са изразили. Те пожелаха на правителството бързо нормализиране на ситуацията".

Другата тема на срещата е била самата партия ДОСТ, която се ползва с откритата подкрепа на турското правителство. Местан "е запознал премиера с политическите цели на новорегистрираната партия ДОСТ, сред които задълбочаването и индифицирането на всички аспекти в отношенията между България е Турция".

Лютви Местан, който е в Турция заедно с независимите депутати Шабанали Ахмед и Венцислав Каймакамов, е имал среща и с председателя на Великото Народно събрание на Турция Исмаил Кахраман, както и с Азиз Бабушчу, председател на Групата за приятелство между Турция и България във Великото Народно събрание на Турция.

Последната среща на г-н Местан е била с лидера на Партията на националистическото действие г-н Девлет Бахчели.

"Домакините пожелаха на новата партия успехи в постигането на политическите цели. Все още не е сигурно дали ще се проведе среща и с лидера на другата опозиционна партия г-н Кемал Кълъчдароглу поради това, че неговия конвой е обект на терористично нападение, което е причина за забавянето му в провинцията", съобщават от ДОСТ.

От там информират, че Лютви Местан и делегацията на ДОСТ ще участват в насрочената за петък официалната церемония по откриването на третия мост над Босфора.

На същото събитие би трябвало да присъства и премиерът Бойко Борисов.

Електронното издание "Haber Turk" публикува статия под заглавие "Българският премиер идва в Турция" и цитира думите на Бойко Борисов от вчерашното правителствено заседание: "Сърбите изкараха армията, заградиха границата и вече няма изход от България. За съжаление, в Гърция нещата не стоят добре. И ни остава да търсим партньорство с турската страна“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?