Турският премиер призова за помирение с Армения

Турският министър-председател Реджеп Таийп Ердоган призова в петък за диалог и помирение с Армения, съобщи Ройтерс в петък. Това стана, преди да се проведе гласуването в Американския конгрес по проекторезолюция, която определя кланетата през 1915 година в Османската империя като геноцид над арменците.

“Докато ние се опитваме да говорим за тази болезнена тема и да развием своите отношение с Армения, не можем да си позволим и да живеем в миналото”, се казва в становището на премиера Реджеп Ердоган, публикувано в европейското издание на “Уолстрийт джърнъл”. “Дълг на Армения е да предприеме следващата стъпка”, добавя той.

Комисията по външна политика към Камарата на представителите в САЩ подкрепи преди седмица резолюцията, предложена от средите на Демократическата партия и подкрепена от множество американци от арменски произход.

Веднага след това Турция отзова своя посланик от Вашингтон, за да обсъди отговора на тези действия. Впоследствие Анкара обяви, че гласуването на подобен документ, който, въпреки че ще има само декларативен характер, ще увреди много на отношенията между двете държави.

Администрацията на Буш се обяви срещу приемането на този документ.

Турция отхвърля арменската гледна точка, която е споделена от западните историци и политически подпечатана от няколко парламента на страни членки на ЕС, че е имало геноцид.

“Много турци мюсюлмани, както християни арменци са загинали в междуетническия конфликт в рамките на Османската империя. Истината е, че арменските твърдения за случил се геноцид през 1915 година никога не са били потвърдени исторически и правно”, се казва в позицията на Ердоган.

В същото време той задава въпроса защо Армения е избегнала да отговори на турското предложение за създаване на международен екип от учени, който да проучи общо въпроса за събитията от началото на миналия век. Официален Ереван отговори, че ще приеме създаването на подобна група само ако границата с Турция бъде отворена и се установят нормални дипломатически отношения между държавите.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?