Турският президент е "тъжен" заради доживотната присъда за бившия началник на генералния щаб

Абдуллах Гюл (в средата)

Турският президент Абдуллах Гюл изрази "тъгата си" заради доживотната присъда затвор за бившия началник на генералния щаб на турската армия Илкер Башбуг по делото Ергенекон, съобщи турското англоезично издание "Хюриет дейли нюз".

Разбира се процесът все още не е приключил. Има фаза, свързана с процеса по обжалване. Освен това го има и Европейския съд за правата на човека. Без съмнение съм натъжен заради присъдата на бившия началник на генералния щаб, с когото сме работили заедно, посочи Гюл.

Днес Гюл за първи път коментира присъдите по процеса Ергенекон, след като в понеделник съдът за тежки престъпления в истанбулското предградие Силиври издаде присъдите по продължилото над пет години дело срещу 275 заподозрени (журналисти, политици и генерали от резерва).

Над 250 души бяха признати за виновни, а 19 обвиняеми, сред които Илкер Башбуг и редица генерали от резерва, бяха осъдени на доживотен затвор за опит за преврат.

"Хюриет дейли нюз" цитира и турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, който заяви днес, че няма промяна в мнението му за обвиненията срещу бившия началник на генералния щаб на турската армия и "предполагаемото му участие в терористична организация". Преди време го казах ясно и сега няма някаква промяна в убежденията ми, каза Ердоган пред журналисти.

През февруари Ердоган заяви, че е "непростимо" Башбуг да бъде окачествен като "член на терористична организация". Турският премиер посочи днес още, че решението на съда в Силиври от 5 август не е "финална присъда".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани