Турският президент не е добре дошъл в Австрия за кампанията си за референдума

Себастиан Курц

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не е добре дошъл в Австрия за кампанията си за референдум през април, който цели да подсили правомощията му, заяви австрийският външен министър Себастиан Курц, цитиран от Франс прес.

"Турският президент може да идва в Европа и Австрия на официални двустранни посещения, но не и за да изнася турската предизборна кампания в Австрия", написа Курц във Фейсбук.

Той уточни, че евентуален митинг на турския държавен глава в Австрия ще засили разделението и напрежението в турската общност на страната. В Австрия живеят около 360 000 души от турски произход, в това число 117 000 турски граждани.

В средата на февруари турският премиер Бинали Йълдъръм обяви, че Ердоган възнамерява да посети Европа в рамките на кампанията си за референдума, без обаче да уточни кои страни.

Идването му в Австрия през лятото на 2014 г. по време на президентската му кампания "породи напрежение между привържениците на Партията на справедливостта и развитието (партията на Ердоган) и турците от кюрдски произход", подчертава австрийското дипломатическо ведомство.

Отношенията между Анкара и Виена се обтегнаха след репресиите, последвали опита за пуч срещу Ердоган през юли.

Австрия настоява да се замразят преговорите за присъединяване на Турция към ЕС. През декември Виена блокира отварянето на нови преговорни глави с Анкара.

На 16 април турците ще гласуват на референдум за промяна на конституцията, с която президентът ще поеме цялата изпълнителна власт.

Споделяне

Още от Европа