Турският президент: Свърши се с изпращането на наши войски в Ирак

Турският президент Ахмет Недждет Сезер каза, че според него "е свършено" с изпращането на турски войници в мироподдържащите сили в Ирак, съобщи днес турският вестник Акшам, цитиран от БТА.

Изданието цитира държавния глава да казва на приема по повод 80-ата годишнина на републиката в резиденцията Чанкая, че оттук нататък би било много трудно да бъдат създадени отново условия за участието на турска мисия в многонационалните сили в съседната страна.

Свърши се с изпращането на турски войници. Искахме да направим добро, но насила хубост не става, посочи Сезер.

Началникът на генералния щаб на турската армия генерал Хилми Йозкьок, който също присъства на приема, коментира думите на президента като негово лично мнение. Той допълни, че няма директива от държавния глава в тази насока и отказа да прави допълнителен коментар.

По думите на премиера Реджеп Тайип Ердоган досега не са били предприети действия, защото все още не е постигнато споразумение и не са налични необходимите условия. Той допълни, че Турция няма амбиция непременно да изпрати свои военни сили в Ирак, а изхожда единствено от добросъседски намерения предвид спокойствието и стабилността на Ирак.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?