Турският съд прати в затвора двама известни журналисти

Ердем Гюл и Джан Дундар бяха осъдени за издаване на държавна тайна

Ердем Гюл и Джан Дундар

Двамата известни турски журналисти Ердем Гюл и Джан Дундар получиха ефективни присъди по обвиненията им за издаване на държавна тайна, съобщават световните агенции. Гюл беше осъден на 5 години затвор, а Дундар – на 5 години и 10 месеца.

Работещите в опозиционния всекидневник "Джумхуриет" бяха привлечени към наказателна отговорност след публикуването на информацията, че Турция се е опитала да достави оръжия за бунтовници, воюващи с правителството на Сирия.

Малко преди произнасянето на присъдата беше извършен опит за убийство на Дундар. Нападател стреля срещу него, докато разговаряше с журналисти пред сградата на съда. Той остана невредим, а нападателят беше арестуван.

След произнасянето на присъдата Дундар каза, че тя, както и опитът за убийство, имат за цел "да сплашат турските медии и да ни накарат да се страхуваме да пишем истината".

Двамата журналисти бяха оправдани по по-тежкото обвинение в шпионаж, което можеше да им донесе доживотни присъди. Процесът срещу тях обаче предизвика остри критики от страна на групи за човешки права и журналисти.

Дундар и Гюл бяха обвинени през ноември за шпионаж за информация, че през май 2015 г. турските специални служби са изпращали оръжие и амуниции за ислямисти, воюващи с правителството на Сирия.

Турски военни заловиха през януари 2014 г. на границата със Сирия конвой с оръжие и "Джумхуриет" съобщи, че автомобилите са свързани с турското разузнаване МИТ. Турското правителство настояваше, че камионите не превозват оръжие, а помощи за туркменското малцинство в Сирия. Президентът Реджеп Тайип Ердоган тогава заяви, че публикуването на видеозаписи от инцидента е издаване на държавна тайна и "Джумхуриет" е извършил акт на шпионаж.

Междувременно говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби обяви, че Съединените щати са обезпокоени от присъдата по делото срещу двамата турски журналисти. Той призова правителството на страната да спазва своите задължения в областта на гражданските права и свободи, предаде БТА. 

Съединените щати са обезпокоени от присъдата по делото срещу главния редактор на вестник "Джумхуриет" Джан Дундар и ръководителя на бюрото на вестника в Анкара Ердем Гюл, които бяха обвинени в разгласяване на държавни тайни, каза говорителят. 

Той подчерта, че САЩ подкрепят свободата на изразяване на мнение и призовава турските власти да поддържат независими и свободни медии, които са важен елемент от демократичното и отворено общество. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?