Турският съд пусна американския пастор Андрю Брънсън

Андрю Брънсън

Турският съд освободи в петък американския пастор Андрю Брънсън, който ще може да напусне страната и да се завърне в САЩ. Съдът в град Алиага (окръг Измир) осъди пастора на три години затвор по обвинения в тероризъм и шпионаж, но времето, прекарано от него в ареста, се приспада от присъдата.

Магистратите премахнаха и съдебния контрол върху пастора, което означава, че той няма да бъде задържан повече и може да напусне Турция.

Брънсън заяви пред съда: "Аз съм невинен човек. Обичам Бог, обичам Турция".

Преди ден американската телевизия ЕнБиСи съобщи, че е постигнато тайно споразумение между Вашингтон и Анкара за осигуряване на освобождаването на Брънсън. Американският Държавен департамент отговори, че не знае за подобно споразумение.

През август американският президент Доналд Тръмп поиска Турция да освободи пастора, но Ердоган категорично отказа. Отговорът на Вашингтон бе удвояване на митата за внос на турска стомана и алуминий, което бе последвано и от политически санкции срещу турски министри.

Ердоган отговори с увеличаване на митата за вноса на 22 вида електронни продукти от САЩ.

Санкциите на Тръмп удариха тежко турската икономика, чиято валута се срина на най-ниските си нива за последните 17 години. От близо две години турската лира вече бе поела по пътя към трайно обезценяване заради политиката на Ердоган да захранва икономическия растеж с евтини кредити. Санкциите на САЩ обаче доведоха до остра криза и обезценяване на валутата с близо 1/4.

След новината за освобождаването на пастора турската лира се стабилизира на нива от 5.86 лири за долар.

Турската прокуратура поиска присъда от 10 години затвор за Брънсън, но призова съда да отмени поставянето на подсъдимия под съдебен контрол, което пак щеше да му позволи да се прибере в САЩ.

50-годишният Андрю Брънсън, който е пастор от Северна Каролина, живее от над две десетилетия в Турция. Той беше арестуван след опита за преврат през 2016 г., а в края на юли беше преместен от затвора под домашен арест.

Брънсън бе обвинен, че е работил за мрежата на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен и за Кюрдската работническа партия (ПКК). Отделно духовникът бе обвинен в шпионаж с политически или военни цели. Пасторът отрече обвиненията.

В петък свидетели по делото заявиха пред съда, че приписаните им показания срещу пастора са били погрешни.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?