Турският туризъм и опасенията от протестите

Турският туризъм и опасенията от протестите

Турция, голяма мюсюлманска държава, която е мост между Европа и Азия, има процъфтяваща туристическа промишленост, основаваща се на древни исторически обекти и останки, световно оценен метрополис в Истанбул, широки пясъчни средиземноморски плажове и зашеметяващи с природната си красота местности. Това пише в четвъртък агенция Асошиейтед прес и предлага поглед към туризма в момент, когато Турция е сцена на най-големите антиправителствени демонстрации от години насам.

Числата

Турция е привлякла над 37,7 милиона посетители през 2012 г. по данни на министерството на културата и туризма, което казва, че тя е сред 10-те най-популярни туристически дестинации в света. Над 5,2 милиона посетители пристигнаха вече тази година, което е увеличение от близо 14 на сто спрямо същия период на 2012 г., по данни на министерството.

Докато сблъсъците между протестиращите и силите на полицията за борба с безредиците продължаваха през последната седмица в Истанбул, Анкара и други градове, музеите, паметниците и обектите от древността, където туристите се стичат, останаха отворени. Башаран Улусой, председател на асоциацията на туристическите агенции в Турция, признава, че е имало анулирания и отлагания на посещения от началото на протестите миналата седмица, но не съобщи конкретни числа.

Истанбул, перлата на Босфора

Този разпръснат град на пролива Босфор е толкова изпълнен със световно известни туристически атракции, че е трудно да решиш откъде да започнеш: Света София, Синята джамия, двореца Топкапъ, известните хамами. Главните туристически обекти обаче са на немалко разстояние - най-малко 30 минути, от площад Таксим и Бешикташ, където се проявява най-вече насилието, и туристите продължават да се редят на опашка за билети за вход.

"Чухме за протестите, но не ги разглеждаме като заплаха," каза Джон Брадбъри, американски инвеститор. "Не сме променили плановете си, пристигнахме тук и сме изумени колко красиво, спокойно и прекрасно е".

Жена от Египет казва, че идва в Турция на ваканция всяка година, но тази година е отишла специално в Таксим, за да окуражи протестиращите.

Тълпите хора в града обаче са далеч по-малки от обикновено по това време на годината, а някои прояви като Международния фестивал за култура и изкуство в Истанбул, бяха отложени.

На улицата, понесена от тълпата

Крупали Тежура, онколог-радиолог от Калифорния, беше на почивка в Истанбул миналата седмица, когато започнаха протестите. В петък тя се разходжала около площад Таксим без да разбира какво става. "Интернет и Туитър бяха недостъпни, а в хотела ми имаше само турска телевизия", каза тя в телефонно интервю. Сълзотворният газ и лютивият спрей бяха толкова силни, че "човек дори не можеше да диша. Непознат ми даде маска, за да ми помогне да се измъкна". Други напръскали лицето ѝ с оцет, за да неутрализират дразнителите във въздуха.

Готова за път, нетърпелива да замине

Виктория Бенитец, нюйоркчанка, която работи в областта на връзки с обществеността, предстои да замине за Турция на първото си посещение. "Не се паникьосвам, наистина", каза по телефона тя. Бенитец следи новините и казва, че няма усещането протестиращите да са антизападно настроени или екстремисти.

"Напомнят ми за протестиращите от "Окупирай Уолстрийт", казва тя.

Южните крайбрежия на Турция

Германски, британски и руски туристи слизат от самолетите в Южна Турция, за да се наслаждават на модерните средиземноморски курорти, монументите в класически гръцки или римски стил и лунния вулканичен пейзаж на Кападокия.

В. "Хюриет" цитира Осман Айък, председател на федерацията на турските хотелиери, според когото ситуацията в Анталия на южния турски средиземноморски бряг, е спокойна.

"Туристите не са притеснени от действията на нашите граждани. Ако събитията обаче се разраснат и се стигне до нежелани развития, тогава може да има отменяне на посещения и на нашите крайбрежни курорти," каза той.

Турската икономическа мощ

Турската икономика е на стойност 1,3 трилиона долара годишно, почти колкото на Канада или Испания, и е в процес на растеж. През 2012 г. се е увеличила с 2,2 процента, а тази година би следвало да се представи по-добре, въпреки че няколко от ключовите ѝ търговски партньори в Европа са в рецесия.

Въпреки че Турция е смятана за "възникващ пазар", икономиката ѝ е относително добре развита - секторът на услугите съставлява 60 процента от производителността годишно, а земеделието около 10 процента.

Протестите и кандидатурата на Турция за Олимпиадата през 2020 г.

Истанбул е кандидат за домакин на Олимпиадата през 2020 г., а конкуренти са му Мадрид и Токио. Градът кандидатства за пети път, а турските лидери се хвалят със силната икономика, светска демокрация и географско разположение, свързващо Европа и Азия. Решение по кандидатурите ще бъде взето чрез вот на 7 септември в Буенос Айрес, Аржентина.

Реакциите на представителите на Международния олимпийски комитет към турските протести са смесени. "Протестите няма да имат никакво отражение върху решението на членовете на МОК", каза вицепрезидентът на комитета Томас Бах от Германия. "Всички те са достатъчно опитни, за да съзнават, че се говори за кандидатура за олимпийски игри след седем години".

Дик Паунд, член на МОК от Канада, обаче смята, че демонстрациите в преобладаващо мюсюлманската държава може да са проблем. "Вероятно е честно да се каже, че хората като цяло биха били по-притеснени за безредици в една ислямска страна отколкото другаде", каза той.

ФИФА: Няма тревога

ФИФА смята, че антиправителствените протести в Турция не се очаква да попречат на първенството по футбол за младежи до 20 години, което започва там на 21 юни. ФИФА казва, че има "пълно доверие" в турските власти и плановете им за гарантиране на сигурността по време на събитието, в което ще участват 24 държави.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?