Турският външен министър отменил визитата в София заради Олимпиадата

Ахмет Давутоглу

Турският външен министър Ахмет Давутоглу е отложил посещението си в България заради зимната олимпиада в Сочи, съобщи говорител на турското външно министерство и определи като спекулации коментарите в турски вестници по темата.

Давутоглу ще придружава премиера Реджеп Ердоган на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Сочи на 7 февруари и това наложи да отмени в последния момент визитата в България, каза говорителят, цитиран от БНР.

Програмата му за София е била уточнена с българската страна. Продължават консултациите за набелязване на нова дата за посещението.

Според турското външно министерство коментарите в някои местни медии относно това решение не отговарят на истината и са спекулации.

Медийният орган на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен - вестник "Заман", който е сред водещите опозиционни на турското правителство вестници писа,че Ахмет Давутоглу отложил посещението си в София, понеже не му била уредена среща с президента Росен Плевнелиев.

Ахмед Давутоглу е автор на стратегията за нулеви проблеми със съседите, но решението му внесе напрежение в турско-българските отношения, коментира "Заман".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?