Турският външен министър се отказа от частно посещение в Кърджалийско

Местан не присъства на отбелязването на "възродителния процес", вместо него отиде временното ръководство

Турският външен министър се отказа от частно посещение в Кърджалийско

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу се е отказал от частно посещение в Кърджалийска област по повод отбелязването на 31-годишнината от Възродителния процес, научи Mediapool. За подобно посещение  съобщи в петък вече бившият председател на ДПС Лютви Местан, цитиран от местния сайт 24rodopi.com.

Посещение на Чавушоглу не е било съгласуано с българското външно министерство и осъществяването му щеше да е реално доказателство за намеса на Анкара във вътрешния конфликт в ДПС, а оттам и във вътрешната политика на България. По-рано  почетният лидер на ДПС Ахмед Доган обвини Местан, че е изменил на българските интереси, прочитайки протурска декларация в парламента по повод свалянето на руския бомбардировач на турско-сирийската граница.

Идеята е била Чавушоглу да участва в церемониите край Тюркян чешма в село Могиляне в петък и в Момчилград в събота. Тя е била планирана още преди разрива между Местан и Доган, довел до изключването и тоталното поругаване на досегашния председател от партията, което стана на 24 декември.

Местан беше потвърдил и присъствие на възпоменателната церемония в село Млечино, провела се в петък, но не се появи. На мястото дойде новият временен председателски съвет на ДПС в лицето на Четин Казак, Рушен Риза и Мустафа Карадайъ.

Преди ден от ВМРО призоваха българското външно министерство да не допуска визитата на Мевлют Чавушоглу.

"Припомняме, че жертвите на тези събития са седем души, а Турция продължава да внушава, че в България бил извършен "геноцид". Толкова са и жертвите на органите за сигурност, да не говорим за убитите майки с деца от варварския терористичен акт във влака на гара Буново", посочиха от партията на Красимир Каракачанов.

Според националистите посещението на турския външен министър е открита провокация по време на Рождественските празници. От ВМРО лаконично го определиха като "игра с огъня, която може за часове да донесе непоправими последици". 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?