Втора жертва при протестите – младеж е застрелян в Антакия

Турският вицепремиер се извини на пострадалите и обяви първите демонстрации за "справедливи"

Държавни служители започнаха предупредителна стачка срещу "държавния терор"

Снимка: "Ройтерс"

Турският вицепремиер Бюлент Арънч се извини на пострадалите при сблъсъците между протестиращи и полиция и заяви, че първите демонстрации срещу преустройството на центъра на Истанбул са били "справедливи и легитимни".

Арънч каза на пресконференция в Анкара, че е готов да се срещне с организаторите на протестите срещу застрояването на парка Гези.

 

"Поднасям моите извинения на всички, които станаха жертви на насилия, защото са чувствителни към защитата на околната среда", посочи Арънч.

 

Вицепремиерът призова турските граждани "да прекратят днес" демонстрациите.

 

Убеден съм, че нашите отговорни граждани ще прекратят днес протестите си, това е, което очакваме от тях.Турското правителство уважава различните начини на живот на всички граждани , каза Арънч, който по рано във вторник се срещна с президента Абдуллах Гюл.

 

Две жертви и хиляди ранени

 

На петия ден от началото на протестите във вторник протестиращите отново влязоха в сблъсъци с полицията, а държавни служители започнаха стачка срещу насилието над демонстрантите.

 

Стотици полицаи и протестиращи са пострадали от петък насам след като демонстрациите срещу застрояването на центъра на Истанбул се превърнаха в протести срещу правителството на Реджеп Тайип Ердоган.

 

Късно вечерта в понеделник 22-годишен младеж бе застрелян от неизвестен стрелец по време на демонстрация в град Антакия, който се намира на турско сирийската граница. Това е втората жертва, след като преди два дни в Истанбул тексиметрова кола се вряза в протестиращите.

 

В нощта срещу вторник стълкновенията между демонстранти и полиция продължиха в района на стадиона Иньоню в квартал Бешикташ в Истанбул.

 

Демонстранти, устроили барикади, са отговорили с хвърляне на камъни на призивите на полицията да се разпръснат, след което силите на реда са използвали водни струи и сълзотворен газ.

 

В резултат на замерването с камъни един полицай е със счупена ръка. Демонстрант, който е бягал от сълзотворния газ, пък паднал от близо триметрова строяща се стена и е откаран в болница, съобщи в."Заман".

 

Броят на ранените при протестите в Истанбул вече е над 1400 души , като петима са в интензивно отделение, а други двама са в критично състояние. По данни на лекарския съюз в Анкара са ранени 414 души, а в Измир – 420.

 

Стачка срещу държавния терор

 

Синдикатът на държавните служители започ двудневна предупредителна стачка срещу правителствените репресии над демонстрантите, които профсъюзът определи като "държавен терор".

 

"Движението набира сила, знаем, че се затварят училища, тъй като преподавателите са преустановили работа, но все още е твърде рано и трудно да се каже какво е участието. Утре очакваме много хора, тъй като и други синдикати обявиха, че ще мобилизират своите членове", заяви говорител на Конфедерацията на синдикатите в публичния сектор.

 

Въпреки протестите и увеличаващото се напрежение премиерът Реджеп Тайип Ердоган в понеделник замина на обиколка в Северна Африка, като на тръгване заяви, че няма "турска пролет" и обвини за протестите най-голямата светска партия – Народно-републиканската.

 

На пресконференция в столицата на Мароко Рабат Ердоган заяви, че ситуацията ще се успокои до няколко дни и протестите ще стихнат.

 

Турските вестници съобщиха, че президентът Абдуллах Гюл се е срещнал в понеделник вечерта с лидера на основната опозиционна сила Народно-републиканската партия Кемал Кълъчдароглу, а във вторник е поканил на среща вицепремиера Бюлент Арънч.

 

Според вестник "Миллиет" на срещата Гюл ще изтъкне пред Арънч, че демонстрациите трябва да се разглеждат в рамките на свободата на словото и ще предаде на правителството позицията, която е изложил пред него Кълъчдароглу.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят