Турско издание благодари на Станишев за поправения закон за евроизборите

Турско издание благодари на Станишев за поправения закон за евроизборите
Излизащото в Брюксел на турски език електронно издание AB Haber публикува писмо до премиера на България Сергей Станишев, в което му изказва лично благодарност и го поздравява за това, че "е успял да промени новия избирателен закон, за да не бъдат изключени българските граждани, живеещи в чужбина, от гласуването за Европейски парламент (ЕП)", предаде Kafene.net.

Турското издание подчертава голямата си загриженост от първоначалното предложение в закона, което "би попречило на българите, живеещи в страни, които не са членове на ЕС, да осъществят демократичното си право на участие в изборите".

Според AB Haber тази мярка в първоначалния ѝ вид е била насочена главно срещу българите от турски произход, живеещи в Турция и е била "дискриминационна". Изданието благодари лично на БСП и на неговия лидер и премиер Сергей Станишев за внесените промени в закона, което, според AB Haber демонстрира, че България е истински демократична държава.

Изданието визира приетите преходните и заключителни разпоредби на закона за избор на български евродепутати, които на практика обезсмислиха гласуваното преди това ограничение във вота да не могат да участват български граждани, които в последните три месеца до изборите не са живели в България или в друга страна от ЕС. Чрез “поправката”, за която благодари AB Haber, бе дадено право на глас на всички български граждани, които два месеца преди изборите са имали постоянен и настоящ адрес у нас. Както е известно, голяма част от живеещите в Турция са запазили настоящия си адрес в България, макар да не живеят тук, а останалите получиха достатъчно време, за да подадат необходимото заявление за регистрация.

Разпоредбата бе подкрепена не само от ДПС и БСП, но и от НДСВ и дясната опозиция, които преди това прокараха принципа за уседналост, предизвикал временни трусове в тройната коалиция и заплахи на премиера Станишев за предсрочни избори.

ДПС, което първоначално остро протестира срещу въведеното ограничение, посрещна с овации окончателното гласуване на закона.

Депутати и експерти като Михаил Константинов, които имат отношение към новия закон, признаха, че се отваря врата в закона и принципът за уседналост няма как практически да се прилага от българските власти. В същото време те акцентираха на друг текст от закона, който би ограничил злоупотребите на ДПС с вота на българските изселници, като изискването избирателни секции да се откриват само в дипломатически мисии. За Турция това са посолството в Анкара и две консулства, като няма да се допусне откриването на допълнителни секции, както ставаше досега.

Изборите за 18-те български представители в ЕП трябва да се проведат до края на юни.

Споделяне

Още по темата

Още от България