Турското членство в ЕС сравнено с откриването на Втория фронт

Присъединяването на Турция към Европейския съюз ще е като откриването на втория фронт по време на Втората световна война по отношение на битката на Европа с тероризма. Това заяви германският външен министър Йошка Фишер в интервю за ББС.

Европа има интерес да приеме Турция и да използва влиянието си за я направи светска държава, добави Фишер.

По думите на Фишер, Турция, която към 2015 година ще бъде най-голямата държава в Европа, ще послужи на страните в ЕС като надеждна защита срещу огнищата на нестабилност в Близкия изток и терористичните заплахи от изток като цяло. "От своя страна Турция ще внесе в Турция чертите на светската държава, основани на общоевропейски ценности", каза Йошка фишер.

Европеизацията означава модернизация, а от тази гледна точка модернизацията на една мюсюлманска страна в рамките на общите европейски ценности ще бъде повратен момент в борбата срещу тероризма, каза германският министър.

Като цяло Германия е настроена положително към присъединяването на Турция към ЕС. Съвсем различна е ситуацията с Франция, чийто президент Жак Ширак обеща да проведе референдум на тази тема.

По-рано този месец Европейската комисия даде положителна оценка за извършените от Турция реформи и препоръча ЕС да започне преговори, макар и с много условия. Ако през декември ръководителите на 25-те страни - членки на ЕС одобрят препоръката, преговорите за членство с Турция могат да започнат още през първата половина на 2005 г.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?