Турското екоминистерство обеща да ни каже като получи енергийния проект край Резово

В Министерството на околната среда и градоустройството на Турция не е депозирано инвестиционно предложение за изграждане на електроцентрала в граничната зона с България. Това е заявил зам.-министърът Мохамет Балта, който се е срещнал с българския екоминистър Нона Караджова в рамките на провеждащата се в Доха конференция на ООН по изменението на климата

Балта е изразил готовност да бъде предоставена пълна информация, ако подобен проект бъде внесен за провеждане на процедура по оценка на въздействие на околната среда, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Той е споделил позицията на българския министър, че е необходимо да бъде дадена цялостна и изчерпателна информация, свързана с възможния проект, за да бъде адекватно информирано населението на България и Турция по тази чувствителна тема.

 

Турският зам.-министър е декларирал, че ако се пристъпи към процедура по оценка за въздействие на околната среда (ОВОС) на бъдеща електроцентрала, то тя ще се проведе в условията на пълна прозрачност. Нона Караджова от своя страна е подчертала желанието на България да получи в най-кратък допустим срок информация относно инвестиционното намерение, в отговор на изпратено писмо от МОСВ до турските компетентни власти в средата на ноември.

 

В рамките на конференцията Караджова се е срещнала и с министъра на околната среда на Държавата Катар Абдулла ал Муадади. Двете страни са изразили задоволството си от нивото на взаимно сътрудничество и диалог. Българският министър е поканила катарски експерти на визита у нас, за да се запознаят с екологичните ни практики, а от катарска страна е проявен интерес към възможностите за инвестиции в бутилирането и износа на минерални води.

 

Караджова ще продължи работната си програма в рамките на конференцията на ООН по изменение на климата, допълват от еконимистерството. 

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани