Турското посолство в София забъркано в мащабна шпионска акция срещу критици на Ердоган

Турското посолство в София забъркано в мащабна шпионска акция срещу критици на Ердоган

Турското посолство в София е било ангажирано в мащабна кампания срещу критици на режима на турския президент Реджеп Таип Ердоган.

Това става ясно от дипломатическо комюнике на турското външно министерство, разпространено от неправителствената организация "Нордик монитор" (Nordic Monitor).

Според документа турското посолство е събирало информация за турски и български граждани, за които се е смятало, че са свързани с движението на Фетхуллах Гюлен, както и представители на български неправителствени организации, учители, журналисти, работещи за българското издание на "Заман".

Турското външно министерство е предало на полицейското управление в провинция Ризе на 11 ноември 2016 г. списък с имената на критиците на турския президент, за да послужи като отправна точка на наказателно преследване по обвинения в тероризъм.

"Нордик монитор" съобщава, че след опита за преврат в Турция през юли 2016 г. турските посолства и консулства станаха инструменти за шпиониране в ръцете на турските власти. Турските дипломатически и консулски представителства по света систематично са шпионирали критици на президента Ердоган, профилирали са техните организации сякаш са част от терористична организация.

Работата като учител в училища, вдъхновени от Гюлен, или участие в институции с нестопанска цел, свързани с движението в чужбина, се считат за терористични актове от правителството на Ердоган.

Според неправителствената организация турските дипломатически мисии нарушават вътрешното законодателство на приемащите държави и принципите на международното право, като провеждат незаконни кампании за събиране на информация и обширни разузнавателни операции. Пратениците на Ердоган се ползват от привилегиите и имунитетите, разписани в международните конвенции, докато систематично са шпионирали критици на президента, събирали са информация за турци, живеещи в чужбина, и са я предавали в централата. Документът разкрива и тайна шпионска дейност на българска територия, която е насочена към критиците на президента.

През февруари външният министър Мевлют Чавушоглу потвърди тайните шпионски операции на турски дипломати на чужда земя. Чавушоглу каза, че турските дипломати, назначени в посолства и консулства, са получили официални указания от правителството как да провеждат подобни дейности в чужбина. "Ако погледнете определението за дипломат, всичко става ясно. ... Събирането на разузнавателна информация е задължение на дипломатите", каза Чавушоглу на турски журналисти на 16 февруари 2020 г. след конференция по сигурността в Мюнхен.

"Нордик монитор" пише още, че турското правителство се е възползвало и от проердоганските мрежи и организации на турската диаспора, които в последните години са обвинявани, че действат като дългата ръка на режима на Ердоган в Европа. Някои от тях са поставени под наблюдение от местните контраразузнавателни агенции. След опита за преврат някои европейски държави започнаха разследвания срещу турските имами, свързани с Турската дирекция по религиозните въпроси ("Дианет") - идеологически и политически държавен апарат, натоварен с разпространението на политическата ислямистка идеология на Ердоган, както в страната, така и извън нея, припомня публикацията.

Според предишна публикация на "Нордик монитор", на 19 февруари 2018 г. външното министерство е изпратило списъци с профилите на турски граждани в два компактдиска до Главната прокуратура на Анкара, националната полиция и разузнавателната агенция на Турция чрез официален документ за по-нататъшни административни или правни действия, наказание на техните роднини в Турция и изземването на имуществото им. Докладвани са най-малко 4386 критици на Ердоган.

Според съдебни документи, публикувани от 4-ия висш наказателен съд в Анкара на 16 януари 2019 г., външно министерство съставя дълъг списък с чуждстранни субекти, които са били собственост и/или в експлоатация от хора, които са били разглеждани като близки до движението на Гюлен в 92 държави в Америка, Европа, Азия и Океания.

"Нордик монитор" припомня, че турският президент се обърна срещу движението "Гюлен" след големи разследвания за корупция през декември 2013 г., които инкриминираха Ердоган, членовете на семейството му и неговите бизнес и политически сътрудници. Заповедта за шпиониране на хора и организации, свързани с "Гюлен", е от началото на 2014 г., а доброволците на движението са били обект на наказателно преследване по измислени обвинения в тероризъм. Репресиите срещу движението се засилиха след опита за преврат. Оттогава активите и богатството на отделни лица, корпорации и организации, за които се смяташе, че са свързани с движението, бяха обявени за военна плячка. Повече от 130 хиляди държавни служители са уволнени от правителството без ефективно съдебно или административно разследване, 4560 от които са съдии и прокурори и са заменени от служители, които са привърженици на Ердоган.

Споделяне

Още от България