Турското правителство готово да изкара и армията срещу протестите

Обявена е общонационална стачка срещу насилието, управляващите я обявиха за незаконна

Турското правителство готово да изкара и армията срещу протестите

Турският вицепремиер Бюлент Арънч заяви, че правителството може да изкара армията по улиците, за да спре протестите.

 

"Нашата полиция, силите за сигурност си вършат работата. Ако жандармерията не смогне да изпълнява задачите си, ако това не е достатъчно... можем да използваме елементи от турските въоръжени сили", заяви Арънч.

 

На този фон демонстрациите срещу премиера Реджеп Тайип Ердоган продължават, като в понеделник големите профсъюзи в страната обявиха общонационална стачка в знак на солидарност с демонстрантите и срещу полицейското насилие.  Повече от 800 000 служители напуснаха работните си места и организираха демонстрации в Истанбул, Анкара и Измир.

 

Властите обаче обявиха стачката за незаконна и се очаква напрежението да се увеличи. 

 

"Правят се опити хората да бъдат изкарани на улиците чрез незаконни протести под формата на стачка. Искам да заявя, че това няма да бъде позволено ”, заяви вътрешният министър Муамер Гюлер.

 

Сблъсъците между полиция и протестиращи продължават

 

През нощта срещу понеделник протестите в Анкара продължиха със сблъсъци между демонстрантите и полицията, а центърът на Истанбул, който бе сърцето на съпротивата срещу премиера Реджеп Тайип Ердоган, остана блокиран от масовото присъствие на служители на реда.

 

Четирима души бяха ранени в турската столица Анкара.

 

В Истанбул също имаше сблъсъци, но в предградията на града. Районът около площад "Таксим" и парка ”Гези", където лагерът на протестиращите беше премахнат с булдозери, вече 24 часа е под пълната обсада на полицията. Не се допускат нито хора, нито превозни средства.

 

По данни на истанбулската адвокатска колегия в града са задържани около 350 души.

 

При протестите в Истанбул е пострадала и българската журналистка Елена Йончева. Йончева е ранена в крака от хвърлена граната със сълзотворен газ и е получила разкъсване на мускула и на кръвоносните съдове, съобщи БНР. Оказана ѝ била лекарска помощ в болница.

 

Контрапротести и "демокрация"

 

В неделя вечерта се проведоха и контрапротести в подкрепа на Ердоган. Той каза в Истанбул, че е било негов дълг да прочисти площад ”Таксим” и обвини западните медии, че излъчват неверни информации за случващото се в Турция.

 

Част от излезлите да подкрепят Ердоган атакуваха регионалния офис в Истанбул на главната опозиционна Народно-републиканска партия. Нападателите изпотрошили прозорците на сградата.

 

"Бяхме нападнати от 35-40 души, които хвърляха камъни и дървета с викове "Реджеп Тайип Ердоган". Групата се разбяга, след като забеляза движение вътре в сградата", заявил депутат от опозицията, намирал се в офиса по време на нападението. Той уточнил, че никой не пострадал при атаката.

 

В същото време министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутооглу посочи в статия за британското списание "Икономист", че започналите по мирен начин протести в парка "Гези" са преди всичко "успех на нашето правителство".

 

"Наприказваха се много неща за събитията в парка "Гези”, но за да може напълно да се осъзнаят нещата, е необходимо да се погледне в по-широка перспектива. Погрешно е да се твърди, че в Турция има каквито и да е пропуски и недостатъци в демокрацията. Откакто на власт е сега управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) се полагат системни грижи за стабилност и за спазване в рамките на законите на основните права на всички обществени прослойки. Виждаме себе си не толкова като ръководители на страната, а като слуги на народа и на демокрацията", посочва Давутооглу.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?