Турското правителство има за цел да намали безработицата до 5 процента

Турското правителство има за цел да намали безработицата в Турция до 5 процента, заяви турският министър на развитието Джевдет Йълмаз, цитиран от вестниците "Йени шафак" и "Хюриет".

Йълмаз, който представи доклад за "Управлението на трудовите пазари в Турция в период на икономическа нестабилност", посочи, че правителството планира да намали безработицата до 5 на сто, като част от визията на кабинета за икономическата ситуация в страната до 2023 г., когато ще се честват 100 години от основаването на Република Турция.

"Йени шафак" цитира министъра на развитието, който е посочил, че Турция е страната, в която безработицата в последно време "е намаляла най-много". Йълмаз съобщи, че безработицата в Турция миналата година е намаляла до 9,2 на сто от 14 процента през 2009 година.

Министърът на развитието посочи още, че през последните няколко години се е увеличила и заетостта сред жените в Турция.

В периода между 2007 и 2012 г. в страната ни бяха създадени 4 милиона и 83 хиляди нови работни места, 48 на сто от които бяха заети от жени, каза Йълмаз. Той посочи, че през миналата година участието на жените на пазара на труда в страната се е увеличило до 29,5 на сто от 23,7 на сто през 2007 г.

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?