Турското правителство одобри предложението за намаляване на военната служба

Правителството на Турция одобри днес предложението на генералния щаб за намаляване срока на военната служба, съобщи пред журналисти говорителят на правителството и министър на правосъдието Джемил Чичек, цитиран от турските медии. Правителството гледа положително на предложението на генералния щаб на армията, каза Чичек и допълни, че процедурата за намаляване срока на военната служба ще бъде придвижена.

Вчера турските военни поискаха от правителството да намали срока на задължителната военна служба. Генералният щаб поиска наборниците, които не са завършили висше образование, да служат 15 месеца, а не 18, както е сега. Запасните офицери от школите да отбиват военна служба за 12 месеца, а службата на висшистите занапред да бъде шест месеца.

От промяната ще могат да се възползват 80-90 хиляди от вече отбиващите военна служба 600 хиляди военни, посочва в. Сабах.

Промените няма да засегнат турските граждани, които живеят в чужбина и които имат възможността да заплатят около 7500 евро, за да служат само един месец в армията.

По БТА

Още от Балкани