Турското правителство ще разреши обучение на кюрдски език в частни училища

Турското правителство възнамерява да разреши обучението на кюрдски език в частните училища като една от мерките в нов пакет, който кабинетът ще огласи през следващите дни, съобщава "Тудейс заман", цитиран от БТА.

С промените образователното министерство ще разеши на частните училища да предлагат обучение на кюрдски език. Това ще стане възможно с изменение на член 42 от конституцията, който в сегашния си вариант гласи, че никой език освен турския не бива да бъде преподаван като майчин език на турските граждани в образователните институции. Държавните училища ще продължат да предлагат часове по кюрдски език като свободно избираем предмет.

Частните училища обаче ще трябва да осигуряват на учениците и обучение на турски език за определен период от време, така че да бъде гарантирано, че те ще владеят също и официалния език в страната.

Курсовете по обучение на кюрдски език бяха първата стъпка към кюрдско образование в Турция. Първите такива курсове бяха предложени през 2004 г. Следващата важна стъпка бе разрешението да се провеждат часове по кюрдски език като свободно избираем предмет в училищата. Интересът и към двете форми на обучение на кюрдски език в Турция не е особено голям, посочва изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани