Турското президентство заяви, че изказването на Ердоган за Хитлерова Германия е било интерпретирано погрешно

Турското президентство заяви, че изказването на Ердоган за Хитлерова Германия е било интерпретирано погрешно

Турското президентство заяви, че изказването на президента Реджеп Тайип Ердоган за системата на управление в Хитлерова Германия е било интерпретирано погрешно и че той не я е давал за пример за ефективна президентска система, съобщи Ройтерс.

"Метафората на Ердоган за Хитлерова Германия бе изопачена от някои новинарски източници и бе използвана в точно обратния ѝ смисъл", посочва турското президентство в изявление.

Там се допълва, че изказването му е имало за цел да покаже, че изпълнителната президентска система може да съществува в унитарна държава и не зависи от наличието на федерална система на управление. Нито президентстката, нито парламентарната система е гаранция срещу злоупотребата с власт, заявява турското президентство.

"Ако със системата се злоупотреби, това може да доведе до лошо управление, имащо за разултат катастрофи като в Хитлерова Германия. Важното е да има справедливо управление, което да служи на страната", се казва в изявлението. Неприемливо е да се твърди, че Ердоган е представял Хитлерова Германия в положителна светлина, допълва турското президентство.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?