Турците в Германия и Австрия са дали мощна подкрепа на Ердоган

Над 59% от избирателите зад граница са гласували с "да“, в България – само около една трета

Турски избиратели празнуват победата в Берлин.

Над 59 на сто от гласувалите в чужбина турски граждани са казали „да“ на разширяване на правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган на референдума за промени в турската конституция в неделя, предаде ДПА, като се позова на Анадолската агенция.

Резултатът в България ярко контрастира на този фон – само около 17 на сто от гласувалите тук турски граждани са подкрепили промените в конституцията.

Близо две-трети или 63,1 процента от турските гласоподаватели в Германия са подкрепили конституционните промени.

Още по висок е този процент в три други европейски държави.

В Австрия 73,5 процента от избирателите са гласували "за" промените, а в Белгия - 75,1 на сто.В Холандия 71 процента от турските избиратели са отговорили с "да" на предложените промени.

В Швейцария пък само 38 процента са подкрепили реформите.

Турците, живеещи извън границите на страната, гласуваха в консулства и други избирателни секции в продължение на две седмици преди референдума в самата Турция в неделя.

Според Анадолската агенция около 2,9 милиона турски гласоподаватели са регистрирани в чужбина, като половината от тях живеят в Германия. Турците зад граница съставляват около пет процента от всички избиратели.

Общо 59,2 процента от турските избиратели зад граница са подкрепили промените в конституцията, докато в страната за същото са гласували 51,4 процента, съобщава Анадолската агенция.

Ердоган агресивно търсеше подкрепата на турците зад граница чрез сбирки с участието на официални турски представители в няколко държави от ЕС преди референдума.

Отношенията на Турция с Германия и Холандия се влошиха, след като някои градове, в които бяха планирани събития от предизборната кампания, отмениха митингите, позовавайки се на съображения за сигурност, припомня ДПА.

Затова Ердоган обвини Холандия и Германия, че прибягват до "нацистки методи".

Едва 17% от живеещите в България хора с турско гражданство са гласували за референдума в южната съседка, но гласувалите го отхвърлят масово - със 71.4% "не", показват данните, изнесени от държавната Анадолска агенция и цитирани от проправителствения в. "Йени шафак"и „Дневник“.

От 7 393 души, имащи право на глас, бюлетини са пуснали 1280 (валидни 1274). 71.4% (или 909 души) са гласували с "не", а 28.6% (365 души) с "да".

И на трите места за гласуване – посолството в София и консулствата в Бургас и Пловдив побеждават противнице на конституцинните промени. При 100% преброени бюлетини в Бургас данните са 36.4 срещу 63.6 процента, в Пловдив - 31.4 срещу 68.6 процента, а в столицата - 25.8 срещу 74.2 процента.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?