Турция арестува десетки заради дезинформация около коронавируса

Турция арестува десетки заради дезинформация около коронавируса

Турция е арестувала 24 души за разпространяване на неоснователна и провокативна информация за новия коронавирус, съобщи електронното издание на в. "Йени акит".

Установени са общо 137 заподозрени, публикували постове с подобно съдържание в социалните медии, като 24-ма от тях са вече задържани.

Провеждат се действия за задържането и на други разпространители на невярна информация, отнасяща се до Ковид-19, уточнява изданието, цитирано от БТА.

Екипи на полицейския отдел за киберпрестъпления проверяват публикации в социалните медии, имащи за цел да породят страх сред обществеността с неверни твърдения за Ковид-19, и установяват лицата, които ги публикуват.

Данните на въпросните потребители се предават от полицията на съответните власти, за да бъдат предприети нужните действия спрямо тях.

Истанбулската прокуратура съобщи наскоро, че е започната проверка на публикации, фалшиви новини и споделяния, чието естество застрашава общата сигурност и спокойствие.

Миналата седмица турските власти обявиха, че киберполицията ще се бори с дезинформациите за новия коронавирус в Турция, които циркулират в социалните медии.

Като част от тези действия полицаите имат за задача да следят социалните медийни платформи за фалшива информация, която може да всее паника сред гражданите, съобщи главната дирекция по сигурността.

Споделяне

Още от Свят